De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.
Dat mensen zich deze keer moeten aanmelden, is vooral bedoeld om teleurstelling te voorkomen als er geen plek meer is, aldus de burgemeester. Normaal zijn er naar schatting 20.000 mensen op het Amsterdamse plein tijdens de herdenking.
De activist Frank van der Linde, die tijdens de ceremonie met borden wilde demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zegt bij Nieuwsuur dat hij tijdens de herdenking op de Dam zal zijn. De gemeente had hem een alternatieve demonstratieplek aangewezen op de Singel, wat Van der Linde ziet als een verbod op het demonstratierecht. Hij is van plan om tijdens de kranslegging door Bosma, hem zijn rug toe te keren.
Maatregelen
"Er geldt geen omkeerverbod. Het is niet te voorkomen en er is weinig aan te doen als het gebeurd. Ik hoop dat activist de waardigheid van het moment en ritueel zal respecteren", zegt Halsema daarover.
De burgemeester zegt niet bezorgd te zijn om aangekondigde demonstraties, maar vooral over een mogelijk onaangekondigd protest "op een breekbaar moment". Daarbij doelt ze op de twee minuten stilte tijdens de dodenherdenking. "Die stilte is van grote betekenis."
De burgemeester zegt zoveel mogelijk maatregelen te hebben genomen, "maar garanties zijn er niet". "Als je zeker wilt weten dat er niets gebeurt, dan moet je een lege Dam hebben. Maar dat wil niemand", aldus de burgemeester, die daarbij benadrukt dat juist "belangrijk is dat het een openbare herdenking is".