Langzaam zie je steeds meer op social media en in blogs moeders eerlijk zeggen dat het moederschap hen zwaar valt. Maar er rust nog steeds een taboe op toegeven dat je kinderen krijgen, hebt onderschat. RTL Nieuws sprak met experts én ervaringsdeskundigen.
Zo vertelt Brigiet dat ze pas besefte hoe groot de impact van een kind is toen haar dochter (nu 13) geboren werd. "De spontaniteit was weg. Even naar de stad gaan of naar de kapper kon niet meer. Dan moest ik bedenken wat ik met mijn dochter moest doen." Ze vond het lastig om daar met anderen over te praten. "Ik wilde niet toegeven dat ik met dingen worstelde. Ik had het gevoel dat mij dat een minder goede moeder maakte."
TaboeVolgens gz-psycholoog en eigenaar van Psyche en Zwangerschap Merith Cohen de Lara is het juist dat taboe dat ervoor zorgt dat er niets verandert. Zelf ziet ze ‘zeker maandelijks’ vrouwen in haar praktijk die worstelen met de veranderingen van het moederschap. "Ze denken dat ze een slechte moeder zijn, omdat zij het niet alleen maar leuk vinden. En daar schamen ze zich vervolgens zo voor dat ze psychische hulp nodig hebben. Als meer vrouwen eerlijk zouden zeggen dat het soms heel pittig is en zij ook soms ongelukkig zijn, dan zou een behoorlijk deel van de cliënten die we nu hebben niet bij ons hoeven komen. Zodra wij hen ervan hebben overtuigd dat er niets mis is met hen, valt er echt een last van hen af."
Laurinda Griekspoor, eigenaresse van kraamzorgbureau House of Care, schrijver van het boek De Baby Bijsluiter en moeder van twee oudere kinderen, legt uit: "Alles verandert als je een kind krijgt. De relatie met je partner, met jezelf, je dagritme, je vindt ineens andere dingen belangrijk… Echt álles. Het is misschien wel de grootste verandering die een vrouw in haar leven meemaakt. Bij elke andere verandering zeggen we: natuurlijk moet iemand even wennen. Een nieuwe baan, een nieuwe school… Waarom zou je hier dan niet aan mogen wennen?"
Volgens haar is het veel meer dan vroeger zo dat moeders alles maar geweldig moeten vinden. "Bij onze oma’s en moeders was het krijgen van een kind gewoon onderdeel van het leven, daar dachten ze veel minder over na", klinkt het.
Hoogopgeleide vrouwenGriekspoor ziet in haar praktijk dat het vooral een issue is van hoogopgeleide vrouwen. "Zij vinden dat ze alles perfect moeten doen en alle ballen hoog moeten houden. Iemand die lageropgeleid is, krijgt vaak op jongere leeftijd een kind en heeft minder verwachtingen van het moederschap." Farola (zelf moeder en postpartumdoula): "Hoogopgeleide vrouwen zijn zo bezig met de mentale ontwikkeling van een kind, wat een kind moet doen, wat je als ouder moet doen om dat kind zo goed mogelijk op weg te helpen, wat veilig is. Mijn moeder zei altijd: ik deed ook maar gewoon wat ik dacht dat goed was. Maar nu hebben we het idee dat we perfecte ouders moeten zijn."
Bron(nen): RTL Nieuws