We gaan een korte, lichte lockdown in vanaf zaterdag: de horeca gaat weer vroeg dicht en we mogen waarschijnlijk ook nog maar met vier mensen thuis afspreken. Hoeveel helpen die maatregelen? De Volkskrant zet de effecten op een rij.
In principe heeft een lockdown heel veel effect. Een studie die in Nature verscheen analyseerde de effectiviteit van een lockdown in tachtig landen en concludeert dat er ongeveer een kwart van het reproductiegetal afgaat. In Nederland lag de R eind oktober rond de 1,2. Die zou dus zakken naar ongeveer 0,9. Daarmee dooft de pandemie langzaam uit.
Maar in de studie wordt uitgegaan van een strenge lockdown, terwijl de overheid nu een lichte lockdown instelt. Bovendien verliezen lockdowns aan effect, omdat de regels steeds minder goed worden nageleefd.
BezoekMaar effect hebben ze zeker. De maatregel om maar met vier mensen thuis af te spreken, werkt goed: voor zover de GGD kan nagaan vindt 15 procent van de besmettingen plaats tijdens thuisbezoek. Nog eens 5 procent gebeurt tijdens feestjes en verjaardagen thuis.
ThuiswerkenWat ook erg effectief is, is thuiswerken. Bijna 10 procent van de besmettingen valt te herleiden tot de werkplek. Dat komt ook doordat thuiswerkers niet in de trein zitten, niet bij klanten langsgaan of lunchen in de horeca. Volgens een studie van het Robert Koch Instituut in Berlijn die vorige week verscheen, was thuiswerken na de schoolsluiting de effectiefste maatregel tijdens de eerste golf, meer nog dan het verbieden van evenementen.
HorecaIn de horeca vindt minder dan 3 procent van de besmettingen plaats. Maar horecamedewerkers testen ongeveer even vaak positief als basisschoolleraren en verpleeghuismedewerkers dus de werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger. Bovendien: áls er besmettingen zijn, zijn er in één keer heel veel. Reden voor het kabinet om ook de horeca nog verder aan banden te leggen.
TheaterUit de fieldlab-experimenten van eerder dit jaar bleek al dat het aantal besmettingen in theaters en bioscopen veel lager ligt. Vermoedelijk mogen die nu dan ook open blijven.
Bron(nen): De Volkskrant