We weten al lange tijd dat er een groot verschil is in levensverwachting tussen arme en rijke mensen, die in hetzelfde land wonen, maar nergens is dat verschil zo groot als in het Schotse Glasgow. De armste
mannen leven er gemiddeld dertig jaar korter dan de rijkste mannen. Mannen die gemiddeld 54 worden leven er op een paar kilometer afstand van mannen die met gemak de tachtig halen. Onderzoekers denken nu de belangrijkste reden gevonden te hebben voor dit gigantische verschil: goedkoop, bewerkt vlees. Het hoge niveau van fosfaat in dit soort vlees wordt in verband gebracht met een vroegtijdige veroudering en nierschade. Uit de studie bleek dat fosfaat veel makkelijker door het lichaam wordt opgenomen als het in bewerkt vlees zit. Fosfaat zit van nature in tal van producten, zoals vlees, vis, melk, groente en eieren. Als je er te veel van binnen krijgt dan verkort dat je telomeren, die aan het uiteinde van je chromosomen zitten en veroudering tegengaan, zo valt te lezen in de studie. Professor Paul Shiels van de universiteit van Glasgow, die het onderzoek uitvoerde, vergeleek de armste met de rijkste mannen van de stad. Hij concludeerde dat bij een hoge inname van fosfaten de biologische leeftijd van mannen omlaag gaat ten opzichte van hun werkelijke leeftijd. Die fosfaten krijgen de Schotten niet alleen binnen door rood vlees, maar ook door een populair drankje dat Irn-Bru heet. Hoewel mensen in sommige rijkere delen van de stad even veel rood vlees aten als in de armere wijken, consumeerden ze ook meer groente en fruit wat het negatieve effect van het slechte vlees teniet deed.