Kinderen die opgroeien bij beide ouders hebben minder psychische problemen

Samenleving
zondag, 27 december 2015 om 11:38
bijgewerkt om zaterdag, 11 mei 2024 om 7:54
163110583 l normal none

Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin of in een stiefgezin hebben 3 keer zoveel psychische problemen dan kinderen die opgroeien bij beide ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van het University College London onder meer dan 10.000 kinderen van 11 jaar. Kinderen die opgroeiden bij beide biologische ouders hadden in 6.6% van de gevallen psychische problemen. Bij kinderen die opgroeiden in een eenoudergezin was dit 15% en bij kinderen in een stiefgezin 18,1%.

Kinderen in een eenouder- of stiefgezin hadden vaker last van hyperactiviteit en gedragsproblemen, zoals woedeaanvallen en vechten. Jongens vertoonden vaker gedragsproblemen, hyperactiviteit en aandachtsstoornissen dan meisjes. De verklaring ligt voor de hand. Kinderen van gescheiden ouders hebben vaker te lijden onder de stress die een scheiding met zich meebrengt. Ook zijn eenoudergezinnen gemiddeld genomen armer, wat ook tot psychische problemen kan leiden.

Kinderen die opgroeiden in de meest arme gezinnen hadden 4 keer vaker psychische problemen dan kinderen uit de meest rijke gezinnen. Het allerbeste is natuurlijk om op te groeien in een stabiel gezin met beide ouders. Ouders die constant ruziën, zorgen ook voor stress bij het kind. Daarom bevelen de onderzoekers aan om kinderen en hun ouders in een vroeg stadium te helpen met het oplossen van problemen binnen het gezin.

Bron(nen): The Telegraph