Klokkenluider onthult angstaanjagend incident: Hersendode man ontwaakt tijdens orgaandonatie

Samenleving
zondag, 20 oktober 2024 om 8:11
98485024 l normal none
Een man die een hartstilstand had gekregen en hersendood was verklaard, werd wakker toen chirurgen  bezig waren zijn organen te verwijderen voor donatie, zo heeft zijn familie aan mediakanalen verteld. Het gebeurde al drie jaar geleden, maar pas kortgeleden maakte een klokkenluider de zaak openbaar.
De zaak van Anthony Thomas “TJ” Hoover wordt onderzocht door staats- en federale overheidsfunctionarissen. Functionarissen binnen het Amerikaanse orgaanvervangingssysteem houden vol dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen om dit soort voorvallen te voorkomen. Maar de familie van Hoover stelt vast - en geef hen eens ongelijk - dat die maatregelen blijkbaar niet waterdicht zijn. De man werd 'dood' weggereden naar de operatiekamer om zijn organen te 'oogsten' en werd levend weer teruggereden. 
Hoovers zus, Donna Rhorer, vertelde hoe Hoover in oktober 2021 naar het Baptist Health Hospital in Richmond, Kentucky, werd gebracht vanwege een overdosis drugs. Artsen vertelden Rhorer en haar familieleden al snel dat Hoover geen reflexen of hersenactiviteit meer had, en ze besloten uiteindelijk om hem van de beademing af te halen.
Het personeel van Baptist vertelde Rhorer en haar familie dat Hoover toestemming had gegeven om zijn organen te doneren in het geval hij zou overlijden. Om aan zijn wensen te voldoen, testte het ziekenhuis welke organen geschikt zouden zijn voor donatie.
De zus zei dat ze merkte dat Hoovers ogen opengingen en de bewegingen van zijn geliefde leken te volgen“Ons werd verteld dat het gewoon reflexen waren - gewoon iets normaals,” zei ze tegen de krant.
“Wie zijn wij om het medische systeem in twijfel te trekken?”
Ongeveer een uur nadat Hoover naar de operatiekamer was gebracht om zijn organen eruit te halen, kwam er een dokter naar buiten die uitlegde dat Hoover “er nog niet klaar voor was”.
“Hij werd wakker,” zei Rhorer.
Rhorer herinnerde zich dat ze instructies kreeg om haar broer naar huis te brengen en hem comfort te bieden, hoewel hij waarschijnlijk niet lang meer zou leven.
Hij leeft nog steeds. Ze heeft de afgelopen drie jaar voor Hoover gezorgd omdat hij moeite had met lopen, zijn geheugen en praten.
De familie hoorde pas dit jaar wat er werkelijk was gebeurd.  Toen nam een voormalige werknemer van de ograantransplantatiedienst contact met haar op.
De schrijver van de brief zei dat ze zag hoe Hoover begon te “woelen” op de operatietafel en “zichtbaar begon te huilen. Hij deed ... pogingen om te zeggen: 'Hé, ik ben hier,' maar het werd min of meer genegeerd. Uiteindelijk stopten ze de procedure omdat hij te veel tekenen van leven vertoonde."
Het ziekenhuis probeert het recht te praten. “We werken nauw samen met onze patiënten en hun families om ervoor te zorgen dat de wensen van onze patiënten voor orgaandonatie worden opgevolgd”, aldus de verklaring van het ziekenhuis.
Niettemin doet de openbare aanklager die toezicht houdt op orgaanverkrijging onderzoek.