Ruim honderd belangstellenden hadden zich zondag aangemeld om in Tilburg een kijkje te nemen op de route die de jarige koning Willem-Alexander donderdag 27 april met zijn familie aflegt. Het publiek kan die dag alleen van achter de dranghekken toekijken, maar zondag bij de 'Koningsdag-wandeling' was er de unieke kans alle laatste voorbereidingen en repetities van dichtbij te bekijken.
De Brabantse stad heeft een miljoen euro uitgetrokken voor de ontvangst van het vijftien man sterke Oranje-gezelschap en de festiviteiten rond hun komst op Koningsdag. Daar zijn de kosten voor beveiliging niet bij inbegrepen. Burgemeester Peter Noordanus wilde vooraf niets zeggen over verscherpte maatregelen, maar van recente terreuraanslagen in het buitenland is wel geleerd zo vertelde hij vorige maand bij de presentatie van de plannen.
De koning en zijn familie krijgen de stad aan de hand van een in verschillende varianten terugkerende 'Tilburg tune' en dertien thema's - naar het netnummer 013 - in al zijn facetten voorgesteld. In eerste instantie gebeurt dat in de Spoorzone, het nieuw ontwikkelde gebied in de oude NS-werkplaatsen naast het station. Daarna zijn er meer 'publieksmomenten' wanneer het gezelschap zich onder het spoor door naar het Piusplein in het centrum begeeft waar onder andere Guus Meeuwis en Gers Pardoel voor het slotakkoord zorgen.
Het koninklijk gezelschap arriveert per koninklijke treinwagon op het station van Tilburg. Het is voor het eerst sinds 1999 dat de trein weer op de nationale feestdag wordt ingezet. Destijds gebruikte koningin Beatrix de trein bij haar bezoek aan Houten. Waar het koninklijk gezelschap opstapt, wordt geheim gehouden om de aandacht niet af te leiden van de eindbestemming. Tilburg roept overigens ook overige bezoekers van buiten de stad op om de trein te nemen.