Meisjes, die worden opgenomen in de gesloten jeugdzorg, zijn in sommige instellingen verplicht om anticonceptie te nemen. "Vaak willen meisjes dit niet, omdat ze er nog niet aan toe zijn."
De anticonceptie is niet alleen verplicht bij opname, maar is ook een voorwaarde om op verlof te mogen, ontdekte onderzoeksplatform Pointer. Meisjes in de gesloten jeugdzorg hebben ernstige gedragsproblemen, die niet zelden het gevolg zijn van seksueel misbruik of kindermishandeling.
"Hulpverleners zijn bang dat de meisjes in de instellingen zwanger raken. We hoorden van oud-medewerkers dat instellingen bang zijn dat wanneer dit gebeurt ze hier verantwoordelijk voor worden gehouden", zegt Pointer-journalist Klaas den Tek in het NOS Radio 1 Journaal. "Vaak willen meisjes dit niet, omdat ze er nog niet aan toe zijn. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een meisje van 14 jaar oud."
Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd mogen instellingen anticonceptie verplicht stellen, maar moet daar wel een reden voor zijn. "Dit moet alleen gebeuren in het belang van het kind. Verplichte anticonceptie mag nooit ingezet worden als standaard maatregel voor alle bewoners." Dit gebeurt volgens Pointer wel op een aantal plekken structureel.