Onbaatzuchtigheid wordt niet op prijs gesteld

Samenleving
woensdag, 25 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Als je denkt dat je jezelf populair maakt door anderen te helpen, dan vergis je je. Uit een reeks studies van wetenschappers van de Washington State University blijkt dat altruïsme vaak een vervreemdend effect heeft op anderen. Wie vrijwillig rotklusjes uitvoert of zonder reden cadeautjes uitdeelt, wordt eerder met een scheef oog bekeken. Onbaatzuchtige mensen brengen anderen in verlegenheid en zetten hen onder druk om net zo onbaatzuchtig te zijn.

Voor het onderzoek werden vrijwilligers in twee groepen onder-verdeeld. Ze kregen enkele taken opgelegd, waarbij bepaalde groepsleden zich ofwel onbaatzuchtig ofwel egoïstisch moesten gedragen. Dat de meeste vrijwilligers achteraf verklaarden dat ze niet graag samenwerkten met de egoïstische persoon, was niet echt een verrassing. Maar een meerderheid had eenzelfde mening over het onbaatzuchtige lid van de groep en wilde hem het liefst uit de groep gooien.

'Een vaak gehoord argument was dat die persoon hen in een kwaad daglicht stelde', zegt Craig Parks, hoogleraar sociale psychologie. 'Ook weldoeners overtreden de groepsregels'.

Het onderzoek (The Desire to Expel Unselfish Members from the Group) werd gepubliceerd in het vakblad Personality and Social Psychology. Craig Parks gaat nu verder onderzoeken hoe onbaatzuchtige mensen reageren op de afwijzing.

Bron(nen): Daily Mail