DEN HAAG (ANP) - Verschillende coalitiepartijen toonden zich ongemakkelijk in een Tweede Kamerdebat over het voornemen van landbouwminister Femke Wiersma te stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), dat bedoeld is om de stikstof- en waterproblematiek in Nederland aan te pakken. Bronnen bevestigden berichtgeving van de NOS dat BBB-minister Wiersma in het regeerprogramma met een nieuwe aanpak komt.
VVD-Kamerlid Thom van Campen zei dat "spannend" te vinden. Eerder was er nog een stikstoffonds ter waarde van 25 miljard euro, en zelfs toen was het al moeilijk om stappen te zetten in de stikstofcrisis. "Maar kennelijk zijn er mensen die denken dat het anders kan", zegt Van Campen. Hij is "nieuwsgierig" naar de uitwerking van Wiersma. De VVD'er, die ook in de vorige coalitie zich bezighield met het dossier, zegt het vooral belangrijk te vinden dat de stikstofdoelen overeind blijven. Volgend jaar mag de stikstofgrens in ten minste 40 procent van de kwetsbare natuur niet meer overschreden worden.
Het NPLG is "een wezenlijk onderdeel" in de aanpak van de stikstofcrisis, geeft NSC-Kamerlid Harm Holman toe na vragen van Kamerleden. Hij twijfelt of het kabinet wel op deze manier "de oude schoenen moet weggooien voordat er nieuwe zijn". Hij zegt de plannen van Wiersma af te wachten. PVV-Kamerlid Jeanet Nijhof-Leeuw wil dat Wiersma "doorpakt met nieuw beleid", maar dat nieuwe beleid moet volgens de PVV'er wel "juridisch robuust" zijn.
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas neemt het juist op voor de minister van haar eigen partij. Volgens Van der Plas wordt er "paniek gezaaid" door oppositieleden, die het onder meer hadden over "pyromanenpolitiek" en "Russische roulette". "We weten nog helemaal niet wat er straks komt." Zij zegt erop te vertrouwen dat de minister met goede plannen komt.