BRUSSEL (ANP) - Welke sancties moeten volgen als Israël toch een groot grondoffensief tegen de stad Rafah in het zuiden van Gaza begint, wil demissionair premier Mark Rutte niet zeggen na twee dagen topoverleg in Brussel. Dat zou niet "diplomatiek verstandig" zijn. Maar hij vindt wel dat het Europese associatieverdrag met Israël niet ter discussie moet worden gesteld.
"Ik vind dat niet verstandig. Want dan blaas je de manier op waarmee je met elkaar in contact kan zijn. Dus dat vind ik altijd een wat hopeloze actie", zei de premier. Een aantal EU-lidstaten heeft al wel om zo'n stap gevraagd. "Ja, daar ben ik het alleen niet mee eens", reageerde de minister-president.
De 27 leiders van de EU worden langzaam maar zeker iets kritischer richting Israël. In Gaza dreigt inmiddels hongersnood, er vielen al meer dan 30.000 doden en een groot deel van de infrastructuur en gebouwen is verwoest. De EU-leiders kwamen met een oproep aan Israël om Rafah niet aan te vallen en om snel massaal humanitaire hulp toe te laten tot Gaza.
Volgens Rutte zullen landen Israël steeds harder aanspreken als de situatie niet verandert. "Dus daar blijven we de druk opvoeren. En Israël weet ook als dat uiteindelijk niet gebeurt, heeft dat gevolgen voor de opstellingen van landen die normaal gesproken niet als eerste vooraan staan om Israël te bekritiseren."