Nederland lijkt misschien ruimhartig als het gaat om de opvang van vluchtelingen, maar dat is het niet. Er zijn weinig landen in Europa strenger bij de beoordeling van asielaanvragen.
Dat heeft alles te maken met het lijstje van veilige landen dat overheden hanteren om een asielaanvraag snel te kunnen beoordelen. Nederland bestempelt veel meer landen als veilig dan andere EU-lidstaten. Dientengevolge worden heel veel vluchtelingen na een korte procedure teruggestuurd. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Investico.
De samenstelling van die lijst met veilige landen is erg willekeurig. In een aantal gevallen noemt Nederland een land veilig en staat het daarmee alleen in Europa. Zo vond de IND dat 40 procent van alle aanvragen in 2016 uit een 'veilig' land kwam. Nu is dat nog altijd 22 procent.
Maar ook bij de beoordeling van asielzoekers uit conflictlanden is Nederland streng. In de periode 2016 tot 2018 kreeg hier 35 procent van de Afghanen die asiel aanvroegen een verblijfsvergunning. In Frankrijk was dat 77 procent en in Italië 94 procent.
Vluchtelingenorganisaties hebben veel kritiek op de lijst van veilige landen. Minderheden die in bepaalde landen groot gevaar lopen, worden zo niet voldoende beschermd.