Je denkt misschien dat pepernoten elk jaar eerder in de winkel liggen. Dat is niet zo. Al tien jaar lang begint de verkoop in principe in de eerste week van september. Toch was de Jumbo in Groningen iedereen te snel af. Daar lagen de pepernoten dit jaar al in juli in de winkel. Het eerste pepernotenrecept dat is gevonden, stamt uit 1771. Maar vermoedelijk werden er al eerder pepernoten gemaakt. In de eerste pepernoten zat Afrikaanse cubebapeper. Dat was de eerste zwarte pepersoort in
Nederland. Deze peper was minder scherp en een beetje zoet. Tegenwoordig worden ze gemaakt met zogenaamde speculaaskruiden. Soms zit daar peper in, soms niet. Wat er wel vaak in zit? Nootmuskaat, korianderzaad, anijszaad, kaneel, kruidnagel en witte peper. Vroeger werden pepernoten gemaakt van de resten van taaitaai. Taaitaai is een van de oudste koeksoorten in Nederland en bestaat al sinds 1400. Van Dale maakt geen onderscheid tussen de kruidnoot en de pepernoot. Bakkers en sommige Nederlanders wel. Een kruidnoot is dan een speculaasbolletje en een pepernoot een brok taaitaai. Nederlanders eten met zijn allen meer dan 3 miljard pepernoten per jaar. Het strooien van pepernoten verwijst naar de boer die zaden strooit over zijn vruchtbare akker. Dat gebeurde vaak begin december. Er zitten geen
noten in pepernoten. De naam slaat op de vorm. Pepernoten lijken een beetje op noten.