Vijf voedingsmiddelen die de wereld hebben veranderd

Samenleving
donderdag, 10 september 2015 om 8:30
welingelichtekringen header 1
De geschiedenis heeft een aantal voedingsrevoluties gekend, waardoor de mens definitief anders ging eten. Belgisch opinieblad zette ze op een rijtje. Zo'n tienduizend jaar geleden veranderde de rondtrekkende jager-verzamelaar langzaam in een boer, die op één plek bleef om er vooral graan te verbouwen. Hij hoefde niet meer de hele dag te jagen om zeker te zijn van voldoende eten en kon zich zo ontwikkelen tot de mens die we nu zijn. Volgens veel historici is het de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de mens. Aan het eind van de vijftiende eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers de aardappel naar Europa, in eerste instantie vanwege de mooie paarse bloemen. Later werd ontdekt dat je de knollen kon eten en groeide de aardappel uit tot een basisonderdeel van veel maaltijden. Hij werd zelfs zo belangrijk dat de bevolking van Ierland halveerde toen de oogst mislukte tussen 1845 en 1850. Blikvoer werd uitgevonden om ervoor te zorgen dat soldaten geen voedselvergiftiging opliepen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar bleek daarna ook voor de gewone mensen erg nuttig. Arbeiders konden gevarieerder eten en vrouwen hoefden niet de hele dag in de keuken te staan. Volgens sommige bronnen is de opkomst van eten uit blik de eerste stap in het emancipatieproces van de vrouw. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam het gemaksvoedsel op. Vrouwen gingen steeds vaker werken, waardoor er meer geld was en minder tijd. Kant-en-klaarvoedsel dat alleen maar hoeft te worden opgewarmd of afgehaald was een uitkomst. Er zijn straks zoveel mensen op aarde, dat de hedendaagse landbouw niet voldoende zal zijn om iedereen van eten te voorzien. Er wordt daarom gezocht naar een duurzamere voedselvoorziening. In de toekomst zullen insecten en zeewier steeds meer onderdeel gaan uitmaken van ons menu: ze zitten vol gezonde voedingsstoffen en zijn in overvloed op aarde beschikbaar.
Bron(nen): Knack