De formatie lijkt vooral stukgelopen op verschillende opvattingen over migratie. Met name VVD en CDA zijn doodsbenauwd dat er een nieuwe Libische vluchtelingengolf op gang komt. Maar die angst is niet terecht, schrijft de Volkskrant. Migranten uit Libië bereiken Nederland zelden.
Eerst even de cijfers: vorig jaar kregen 31.600 vluchtelingen een verblijfsvergunning, 19.285 mensen vroegen asiel aan. Dat is 55 procent minder dan op het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom en slechts 1,6 procent van het totaal aantal aanvragen in de EU. Ter vergelijking: Duitsland vangt acht keer zoveel asielzoekers op en het Europese gemiddelde ligt twee keer zo hoog.
Deskundigen vrezen dat er opnieuw een heleboel vluchtelingen naar Europa zullen komen vanuit Libië. Dit jaar waagden al 45 duizend Afrikanen de oversteek naar Italië. Op de Eritreeërs en Somaliërs na krijgen de meeste Afrikanen echter geen verblijfsvergunning. Ze gaan terug of belanden in de illegaliteit. De meesten blijven bovendien in Italië of proberen naar Frankrijk of Engeland te gaan. In Nederland komen ze niet.
De stroom vluchtelingen van Turkije naar Griekenland is ondertussen opgedroogd nadat de Balkan de grenzen sloot en de EU een deal maakte met de Turken. Wel wonen er nog zeker 50.000 onder erbarmelijke omstandigheden in tenten in Griekenland en hebben de EU-lidstaten beloofd om nog 66.400 asielzoekers over te nemen van de Grieken. Daarvan is nog maar 20 procent gerealiseerd.
Op de lange termijn voorspellen experts overigens wel een grote migratiegolf uit Afrika. Het gaat vooral om de Sahel-landen waar de economische vooruitzichten slecht zijn. Naar verwachting is de bevolking er in 2050 verdubbeld, terwijl de hoeveelheid vruchtbare landbouwgrond door klimaatverandering is gehalveerd. Maar voor nu is er geen enkele reden om aan te nemen dat Nederland overspoeld wordt door migranten.
Bron(nen): De Volkskrant