Waarom verhuizen als kind zo slecht voor je is

Samenleving
zondag, 26 juni 2016 om 11:38
bijgewerkt om donderdag, 24 oktober 2024 om 15:44
99111217 l normal none

Een verhuizing als kind kan grote gevolgen hebben voor later. De kans op criminaliteit, drugsgebruik, zelfmoord en psychische stoornissen in de toekomst neemt daardoor toe, blijkt uit uitgebreid Deens onderzoek. De vergeleken data van iedereen die in Denemarken is geboren tussen 1971 en 1997.

De verhuisde kinderen hadden meer kans op tal van problemen. Meerdere keren per jaar verhuizen maakt de kans op langetermijneffecten nog groter. Het grootste effect is merkbaar als kinderen verhuizen als ze tussen 12 en 14 jaar oud zijn. Een kind dat verhuist op 14-jarige leeftijd, heeft een dubbel zo groot risico op zelfmoord rond middelbare leeftijd. De kans op criminaliteit en druggebruik wordt zelfs meer dan verdubbeld. Het gaat wel om verhuizingen naar een andere gemeente, waardoor kinderen dus naar een andere school moesten.

"Adolescenten die verhuizen hebben nog meer stress om zich te moeten aanpassen aan een vreemde omgeving, een nieuwe school en om nieuwe sociale netwerken uit te bouwen. Dat terwijl ze tegelijkertijd ook kampen met een fundamentele overgang in hun ontwikkeling, waar hun leeftijdsgenoten ook mee kampen," schrijven de onderzoekers. Verhuizen kinderen naar een betere wijk of omdat hun ouders een betere baan elders krijgen dan kunnen de voordelen de negatieve gevolgen deels teniet doen.

Dit onderzoek bestudeerde overigens 'verhuizen' puur in isolatie, zonder rekening te houden met andere negatieve factoren, maar volgens de onderzoekers is het gevonden effect zo groot dat andere factoren daar niet voor kunnen compenseren.

Bron(nen): Het Laatste Nieuws