100.000 vrachtwagens ter waarde van 2,5 miljard euro oftewel 14 procent van al het
voedsel dat we kopen, belandt in de vuilnisbak. Wereldwijd gaat zelfs een derde van al het voedsel verloren. Het terugdringen ervan is vandaag op Wereldvoedseldag een belangrijk thema. Maar in tegenstelling tot wat veel campagnes beweren, is de hongerige bevolking in arme landen er niet mee geholpen. Op het platteland gaat men er zelfs op achteruit, blijkt uit een studie van de Wageningen Universiteit. Gerdien Meijerink, die betrokken was bij de Wageningse studie legt in uit: 'Als de Europese consumenten minder voedsel weggooien, zullen ze ook minder voedsel kopen. Daardoor zullen de voedselprijzen in Europa dalen en dus wordt Europa concurrerender op de wereldmarkten. Ook op de Afrikaanse markten; daar dalen de prijzen ook. Dat is gunstig voor de consumenten daar, maar de boeren zijn weer de klos.' Die kunnen minder verkopen, en tegen lagere prijzen. Het verminderen van voedselverspilling zorgt er wel voor dat er minder ruimte in beslag wordt genomen door landbouw, maar ook dan zijn er effectievere maatregelen, stellen de onderzoekers. Een gezonder voedingspatroon met minder zuivel, minder vlees en meer plantaardig, zoals de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onlangs aanraadde, levert veel meer op.