LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra (klimaat) heeft over de Europese milieu- en klimaatambities gezegd dat "we haast hebben en geen alternatief". Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (milieu) zei na afloop van de vergadering waar de EU-milieuministers 'ja' hebben gezegd tegen de natuurherstelwet dat "het goed is dat de Green Deal nog steeds bestaat". Sinkevičius vergeleek de laatste etappe van de wet met een voetbalwedstrijd. "We hadden blessuretijd nodig. Ik hoop dat de politieke strijd nu over is."
Het zag er lang naar uit dat de natuurherstelwet zou sneuvelen. Nadat Oostenrijk totaal onverwacht toch had ingestemd met de wet, was een meerderheid van de lidstaten voor.
Green Deal
De laatste maanden staat de Europese groene agenda onder druk. Met het oog op boerenprotesten en de opkomst van rechtse tot extreem-rechtse partijen in Europa heeft de Europese Commissie al wat regels versoepeld. De nieuwe commissie zal misschien grotere nadruk leggen op de haalbaarheid van de maatregelen voor burgers en bedrijven.
Hoekstra sprak uitgebreid over hoe hij de toekomst van de Green Deal ziet. Voor hem moet klimaatbeleid samengaan met drie andere taken. Hij noemde allereerst concurrentiekracht, die ervoor moet zorgen dat "onze industrie opbloeit". Verder moet volgens hem de hele Europese bevolking achter de klimaattransitie staan en er geen nadeel van ondervinden. "Ongeveer 80 procent van de Europese burgers is voor meer klimaatinspanningen. Maar veel van hen zijn ook bezorgd dat de klimaatmaatregelen hun leven en hun werk zullen veranderen."
Rest van de wereld
Ten slotte wil Hoekstra dat de rest van de wereld meer doet tegen de klimaatproblemen. "93 procent van de uitstoot is buiten de Europese Unie. Dus als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we dat in ons contact met anderen meer uitdragen". Hoekstra herhaalde dat hij veel ziet in een systeem van het belasten van CO2-uitstoot. "Dat is volgens mij verreweg het doelmatigste middel dat we hebben om met dit probleem om te gaan."