Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

Samenleving
door anp
donderdag, 13 juni 2024 om 21:52
anp130624237 1

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

Coalitiepartners zijn volgens Mbalula onder meer de voorheen voornaamste oppositiepartij tegen het ANC, de Democratische Alliantie (DA), de nationalistische partij van de bevolkingsgroep van de Zulu's, het IFP, een kleine centrumlinkse partij, de Verenigde Democratische Beweging, en de kleine partij van rechtse witte Afrikaners, het Vrijheidsfront Plus (FF+). Volgens Mbalula hebben nog meer kleine partijen in de volksvertegenwoordiging toegezegd onder voorwaarden de eenheidsregering te steunen. Er zijn wel achttien partijen in het parlement in Kaapstad.

De radicaal linkse partijen hebben naar het zich laat aanzien niet ingestemd met de regeringsplannen van het ANC en doen niet mee aan de regering van nationale eenheid onder leiding van die partij. Het nieuwe parlement komt vrijdag bijeen en aangenomen wordt dat president Cyril Ramaphosa zijn post als staatshoofd voor een nieuwe termijn behoudt. Het vierhonderd leden tellende parlement kiest hem naar verwachting in meerderheid tot president.

Het ANC heeft dertig jaar geregeerd en het land gaat gebukt onder gewelddadige criminaliteit, het veelvuldig uitvallen van onder meer de stroomvoorziening, het wegvallen of niet meer functioneren van veel openbare diensten en grote economische ongelijkheid. Het ANC had in de verkiezingen voorts te kampen met een bittere vete tussen de partij en de voorganger van Ramaphosa, ex-president Jacob Zuma. Die is na corruptieschandalen op een zijspoor gezet maar koestert wrok tegen het ANC. Hij heeft bij de laatste verkiezingen een politieke comeback gemaakt via een snel opgerichte linkse partij, de MK, die in één keer de derde partij van het land werd met 14,6 procent van de stemmen.