De grootste fouten die je kunt maken als je begint te sporten

Sport
donderdag, 08 februari 2024 om 12:04
42595010 l normal none
Je gaat sporten omdat je gezonder wilt worden. Maar je kunt je lichaam ook beschadigen door verkeerd te sporten. Je kunt zelfs je leven op het spel zetten.
De grootste fout die veel amateursporters maken, is het negeren van de noodzaak van een goede regeneratie na het sporten. Dit wordt benadrukt door sportarts Anne Hecksteden in de Suddeutsche Zeitung, die spreekt over het belang van herstel na fysieke inspanning.
Een andere belangrijke fout die amateursporters kunnen maken, is het niet serieus nemen van de risico's op hartproblemen tijdens het sporten. Het advies van experts verbonden aan Amsterdam UMC en Sport Medisch Centrum Papendal is om een doelgerichte preventieve screening te ondergaan, vooral als men tot een risicogroep behoort. Dit kan inhouden dat men een vragenlijst invult, een lichamelijk onderzoek ondergaat en een hartfilmpje laat maken. Het is belangrijk dat sporters zich bewust zijn van hun persoonlijke gezondheidsrisico's en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen welzijn.
Wat moet je doen na het sporten
Om te voorkomen dat je als amateursporter te veel traint, is het belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen:
1. Luister naar je lichaam: Als je geen zin hebt om te sporten of je voelt je vermoeid, kan dat een teken zijn dat je lichaam rust nodig heeft. Het is belangrijk om naar deze signalen te luisteren en indien nodig een rustdag in te lassen.
2. Let op je rusthartslag: Een rusthartslag die meer dan 10% hoger is dan je normale hartslag kan een indicatie zijn van overtraining. In dat geval is het verstandig om je training te skippen of milder te maken.
3. Wees alert op lage weerstand: Als je plotseling verkouden wordt of een griepje krijgt na het sporten, kan dit wijzen op overbelasting van je lichaam. Sporten is goed voor je weerstand, maar te veel vragen van je lichaam werkt averechts.
4. Plan rustdagen in: Rustdagen zijn essentieel voor herstel. Zelfs als je je goed voelt, is het belangrijk om regelmatige rustdagen in je trainingsschema op te nemen om overtraining te voorkomen.
5. Gebruik hersteltrainingen: Actief herstel kan sneller gaan dan passief herstel. Hersteltrainingen, zoals een rustige herstelloop of herstelrit op de fiets, kunnen helpen om het herstel te versnellen zonder het lichaam te overbelasten.
6. Voeding en hydratatie: Zorg voor een goede voeding en hydratatie, aangezien wat je je lichaam geeft een wezenlijk effect heeft op het herstel. Vooral eiwitrijke voeding en antioxidanten kunnen de regeneratie bevorderen