De wetenschap achter de Perfecte Penalty

Sport
zondag, 23 juni 2024 om 13:46
164332165 l normal none

Penalties zijn een van de meest zenuwslopende momenten in het voetbal. Of het nu gaat om een beslissende strafschop in de laatste minuut van een wedstrijd of een zenuwslopende penalty shootout, de druk op de schouders van de speler is enorm. Maar wat maakt een penalty perfect? Laten we de wetenschap achter de perfecte penalty verkennen.
De geschiedenis van de Penalty
De penalty werd uitgevonden in Engeland op 14 februari 1891. Het was tijdens een FA Cup kwartfinale tussen Notts County en Stoke City dat een verdediger van County een schot op de doellijn met zijn hand stopte. Stoke kreeg een vrije trap toegekend, maar de keeper stond recht voor de bal, waardoor de speler van Stoke geen andere keuze had dan recht op de keeper te schieten. Dit leidde tot de introductie van de penalty-kick regel door de International Football Association Board in juni 1891.
De statistieken
De kans dat een penalty wordt gescoord is ongeveer 70 procent. Tijdens het WK 2022 werden 22 van de 29 toegekende penalties gescoord, wat neerkomt op 76 procent. In de geschiedenis van de Euro's zijn 88 penalties toegekend, waarvan er 62 werden gescoord (70 procent). Penalty shootouts hebben een vergelijkbare conversieratio, met 69 procent in het WK en 77 procent in de Euro's.
De perfecte afstand
Waarom worden penalties genomen vanaf 12 yards (ongeveer 11 meter)? Dit is simpelweg wat de FA in 1891 heeft besloten. Deze afstand biedt een goede balans tussen risico en beloning. Onderzoek wijst uit dat een perfect gerichte penalty met een snelheid van 80 mph (ongeveer 129 km/u) in de bovenhoek van het doel een keeper theoretisch zou kunnen verslaan vanaf 35 yards (ongeveer 32 meter). Dichterbij de goal neemt de kans op scoren aanzienlijk toe, en op 3 yards is het bijna 100 procent.
Snelheid en richting
Voor een aanvaller draait het bij het scoren van de perfecte penalty om twee dingen: snelheid en richting. Bij een snelheid van 80 mph heeft een keeper ongeveer een derde van een seconde om te reageren. Dit betekent dat de enige kans voor de keeper om de bal te stoppen is door correct te raden waar de bal naartoe gaat. Onderzoek van de Universiteit van Bath in 2012 toonde aan dat keepers een "duikbereik" hebben dat 70 procent van het doelgebied beslaat. Binnen dit bereik is de kans op scoren 50 procent, terwijl buiten dit bereik de kans op scoren 80 procent is.
Mentale aspecten
Naast de fysieke aspecten speelt ook de mentale toestand van de speler een cruciale rol. Onderzoek van de Universiteit van Exeter in 2009 toonde aan dat spelers die onder druk staan, meer geneigd zijn om naar de keeper te kijken en daardoor vaker centraal schieten, wat de kans op een redding vergroot. Spelers die minder angstig zijn en de keeper kunnen negeren, hebben een lagere reddingskans van 20 procent.
Conclusie
De perfecte penalty is een combinatie van snelheid, richting en mentale voorbereiding. Door de bal hard en hoog te schieten, en door kalm te blijven onder druk, kunnen spelers hun kansen op scoren aanzienlijk vergroten. Zoals Harry Kane, een van de beste penaltynemers, zegt: "Ik probeer alle verschillende soorten situaties te oefenen en ervoor te zorgen dat ik klaar ben voor alles wat komt".Dus, de volgende keer dat je een penalty ziet, onthoud dan dat er een hele wetenschap achter schuilgaat. En wie weet, misschien zie je wel de perfecte penalty in actie.