Douchen na de training is er niet meer bij voor de voetballers van SV Blerick. Oorzaak is de torenhoge gasrekening van de club. Het bestuur draait de kraan dicht om financieel het hoofd boven water te kunnen houden.
De maatregel geldt voor junioren- en seniorenteams. Alleen na wedstrijden in het weekend gaat de kraan open. Bezoekende clubs hebben zo geen last van de maatregel. Voorzitter Mike Noldus legt uit dat SV Blerick op deze manier duizenden euro's bespaart: “De extreem hoge rekening heeft te veel impact op onze begroting. We willen niet dat onze reserves alleen naar de gasrekening gaan.”
De maandelijkse gasrekening van 700 euro is in een jaar tijd met 400 procent gestegen. “Ons energiecontract liep in november vorig jaar af. We kregen toen van onze energieadviseur te horen dat we het beste konden wachten tot mei of juni met het afsluiten van een nieuw contract, als de prijzen gedaald zouden zijn. Maar dat is niet gebeurd, waardoor we ons nu genoodzaakt zien dit besluit te nemen. We gaan per maand kijken of het nog nodig is”, zegt Noldus.
Dit probleem dient zich aan bij veel sportverenigingen. De gigantische stijging van de energiekosten drukt hard op de begroting. Voorzitter Theo Beckers van FC Geleen Zuid denkt hardop na over mogelijke oplossingen: “We willen zeker niet beknibbelen op hygiëne, maar het geld zal ergens vandaan moeten komen. Het baart ons zorgen hoe we het gedraaid krijgen. Je kunt eraan denken om de temperatuur 1 à 2 graden te laten zakken of leden te vragen minder lang te douchen, maar duizend euro heb je niet zomaar bijeen.”