Duncan Laurence gaat voor Wilhelmus 'zonder fratsen' bij F1

Sport
zondag, 25 augustus 2024 om 7:10
anp 489600739
Duncan Laurence gaat zondag in Zandvoort voor een "lekker simpel" Wilhelmus. De oud-songfestivalwinnaar mag voor aanvang van de Dutch Grand Prix het volkslied zingen en doet dat met alleen zijn stem en piano, vertelt hij aan het ANP.
"Ik vind altijd als je een volkslied zingt, dan moet je dat misschien juist niet met allerlei fratsen en friemeltjes doen", aldus Laurence, die in 2019 het Eurovisie Songfestival won met het nummer Arcade. "Het Wilhelmus is het Wilhelmus, ik wil daar niet te veel aan knutselen. Ik houd het lekker simpel en voor mij is dat een piano en een stem en zelf spelen."
Dat Laurence op circuit Zandvoort het Wilhelmus mag zingen, geeft de zanger een speciaal gevoel. "Mijn opa was altijd heel erg Formule 1-fan. Het stond daar altijd aan en het was altijd gezellig, dus het heeft een soort nostalgische lading. Ik vind het echt bijzonder om op die startgrid te mogen staan en op de baan te mogen lopen."
De Dutch Grand Prix keerde in 2021 terug op de kalender van de Formule 1, de koningsklasse van de autosport. Voorgaande jaren verzorgden Floor Jansen, Davina Michelle en André Rieu het volkslied voorafgaand aan de race. "Ik hoop dat ze deze traditie doorzetten", zegt Laurence. "Ik denk dat we af en toe best wel een beetje 'showy' mogen zijn. Laat maar gewoon een grote artiest het volkslied zingen, of geef een onbekende die kans. Maar maak er een momentje van. Dat zijn toch de dingen die je onthoudt."