Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het cake- en taartbakken

tips
maandag, 29 april 2024 om 11:48
bijgewerkt om maandag, 29 april 2024 om 11:54
anp 488288840
Bij Heel Holland Bakt lijkt het allemaal zo makkelijk, maar als een gewone sterveling een taart of cake bakt, dan gaat er nogal eens wat mis. Misbaksels met scheuren; het geheel weigert uit de vorm te rijzen; de boel zakt als een plumpudding in elkaar; de cake kan te droog of juist te nat uit de oven komen... Waar gaat het mis? Waarschijnlijk heb je een van de volgende fouten gemaakt.
Verkeerd kloppen
Klop met beleid. Klop je te luchtig, dan kan de cake of taart inzakken. Maar het beslag moet wel 'fluffy' genoeg zijn, en de ingrediënten horen goed door elkaar te zijn geroerd en gemixt. Zorg ervoor dat je niet alle eieren in één keer in het beslag gooit, maar voeg ze één voor één toe tijdens het kloppen, legt Luna Veerhuis van RTL Nieuws uit.
Ingrediënten niet nauwkeurig afwegen
Bakken is precisiewerk. Zorg dan ook dat je bij het taartbakken de ingrediënten altijd goed afweegt. Vaak gaat het mis door het toevoegen van te veel melk, eieren of boter. De cake wordt dan te vochtig. Van te veel bakpoeder in het beslag wordt de cake of taart te stevig. Teveel zelfrijzend bakmeel maakt het geheel te luchtig, waardoor het brouwsel inzakt.
Verkeerde temperatuur, ovenstand of te lang bakken
Open de oven niet te vroeg, want ook dan kan de taart of cake inzakken. Het baksel heeft de warmte namelijk nodig om te rijzen en verstevigen. De koude lucht verstoort dit proces. Bak je op een te hoge temperatuur, dan kan er een grote scheur in de bovenkant verschijnen en heb je kans op een te droog baksel. Hetzelfde gebeurt als je de taart te lang in de oven laat zitten.
Beslag laten schiften
Een veelgemaakte fout is het laten schiften van je beslag. Dit komt doordat de boter niet goed zacht is of als de eieren koud zijn. Denk dus even goed na voor je begint of je wel je ingrediënten aan kamertemperatuur hebt laten komen, en dan met name de boter en de eieren.
Let op met stukjes fruit en chocola
Wil jij een lekkere cake of taart bakken met appeltjes, rozijnen of stukjes chocola? Let dan op dat je dit op de juiste manier aanpakt, anders kan alles naar de bodem zakken. Dit kun je voorkomen door de stukjes van tevoren in een bakje te doen met een klein beetje bloem. Meng het even goed door elkaar en voeg daarna de stukjes met het laagje bloem weer toe aan je beslag.