Zo'n 90 miljoen jaar geleden stond niet de Tyrannosaurus Rex aan de top van de voedselketen, maar een nog veel grotere dino: de Ulughbegsaurus. De vleesetende kolos stampte over de vlaktes van wat nu Oezbekistan heet.
Het 8 meter lange dier woog zeker 1000 kilo en was daarmee twee keer zo lang en meer dan vijf keer zo zwaar als de gemiddelde T. Rex, die tot nu toe werd beschouwd als het grootste roofdier in die tijd en regio. Onderzoekers, die een kaakbeen bestudeerden vernoemden het dier naar Ulugh Beg, een Oezbeekse astronoom, wiskundige en sultan uit de 15de eeuw.
Het kaakbeen werd al in de jaren 80 gevonden in de Kyzylkum-woestijn in Oezbekistan, maar werd pas in 2019 herontdekt in een museum in het land. Het dier behoort tot de carcharodontosaurussen, vleeseters met zaagvormige tanden, die beschouwd worden als neven en rivalen van de tyrannosaurus.
De carcharodontosaurus kon langer en zwaarder worden dan zijn neef, maar verdween rond 80 tot 90 miljoen jaar geleden van het toneel, waarna de tyrannosaurus steeds groter werd en de rol van toproofdier overnam in Azië en Noord-Amerika.
ToproofdierPaleontologieprofessor Peter Makovicky van de universiteit van Minnesota, niet betrokken bij de studie, beaamt dat de Ulughbegsaurus waarschijnlijk aan de top van de voedselketen stond. "Dit bot is zo groot dat dit een gigantische dinosaurus moet zijn geweest en hoogstwaarschijnlijk het apexroofdier in zijn ecosysteem," zegt Makovicky tegen Live Science.
De Ulughbegsaurus is voor zover bekend de laatste carcharodontosaurus die met een tyrannosaurus samenleefde voordat hij uitstierf, zeggen de onderzoekers.