Al langer is bekend dat lange mensen meer kans hebben op kanker, maar tot nu toe was nooit precies duidelijk waarom. Uit een nieuw onderzoek komt wel een duidelijke verklaring naar voren: grote mensen hebben simpelweg meer lichaamscellen waarin gevaarlijke mutaties kunnen ontstaan. Eerder onderzoek wees uit dat gemiddeld elke tien centimeter extra lengte de kans op kanker met ongeveer tien procent verhoogt. Eenzelfde verband is gevonden bij honden, waarbij grotere soorten meer risico lopen dan kleinere.
Wetenschappers hadden altijd meerdere verklaringen voor het fenomeen. Zo zouden bepaalde groeihormonen een rol spelen, sommige ziektes of omgevingsfactoren als voeding in de kindertijd. "Een van de belangrijkste hypotheses was dat er iets gebeurt in de vroege jeugd waardoor cellen ontvankelijker worden voor kanker en waardoor je toevallig ook langer wordt," vertelt biologieprofessor aan de universiteit van California, Leonard Nunney, tegen The Guardian.
Maar Nunney heeft de cijfers van eerdere studies onder grote groepen mensen nogmaals geanalyseerd en kan maar één conclusie trekken: lange mensen krijgen vaker kanker, omdat ze simpelweg meer cellen hebben waarin iets verkeerd kan gaan. Zijn resultaten tonen aan dat zijn voorspellingen in lijn zijn met metingen in het echte leven. Zo leidt volgens zijn berekeningen elke tien centimeter extra lengte tot dertien procent meer kans op kanker bij vrouwen versus een twaalf procent hoger risico in het echte leven. Bij mannen was de voorspelling van de professor versus observaties elf procent om negen procent. Bij achttien van de 23 onderzochte soorten kanker speelde lengte een rol. "Of het nu komt door een gezonder eetpatroon of doordat je ouders lang zijn, dat maakt niet uit. Het is enkel het aantal cellen waar het om draait."
Bron: The Guardian Foto: Johner Images/HH