Hitte tijdens zwangerschap zorgt voor biologische veroudering bij pasgeborenen

Wetenschap
donderdag, 07 november 2019 om 7:07
40912066 m

Uniek Belgisch onderzoek laat zien dat baby's die in de moederschoot blootgesteld zijn aan hoge temperaturen bij de geboorte een hogere lichamelijke leeftijd hebben . Hoe 'oud 'een cel is, kun je zien aan de lengte van telomeren, schrijft De Morgen. Telomeren zijn de uiteinden van onze chromosomen, te vergelijken met de plastic uiteindjes van schoenveters. Ze beschermen de chromosomen tegen slijtage en bepalen zo de levensduur van onze cellen. Onderzoek waarmee drie wetenschappers in 2009 de Nobelprijs voor Geneeskunde wonnen, toonde aan dat kortere telomeren zorgen voor een lagere levensverwachting. Dat is ondertussen bevestigd bij oudere mensen.

“We dachten dat alle baby’s geboren worden met even lange telomeren, die dan door allerlei factoren tijdens het leven in verschillende snelheden inkorten”, zegt professor milieu-epidemiologie Tim Nawrot tegen De Morgen. “Maar we zien nu dat sommige baby’s al starten met kortere telomeren en dat heeft te maken met wat er tijdens de zwangerschap gebeurt.”

De onderzoekers waarschuwen moeders in spe om heel veel moeite te doen om hitte te vermijden. Hun kinderen zullen nog heel veel meemaken wat de lengte van hun telomeren beïnvloedt. Maar toch: hitte tijdens de zwangerschap doet dat ook.

Bron(nen): De Morgen