Je woede ventileren lucht op? Dat is een fabeltje. Dit werkt wél om minder boos te worden

Wetenschap
dinsdag, 06 augustus 2024 om 14:50
bijgewerkt om dinsdag, 06 augustus 2024 om 15:08
anp 504079962
Stoom afblazen als je boos bent, het klinkt logisch. Maar het is een wijdverbreid misverstand dat het uiten van woede helpt om tot rust te komen.
Onderzoekers van de Ohio State University analyseerden 154 studies over woede en vonden weinig bewijs dat je boosheid ventileren helpt. In sommige gevallen kan het zelfs de woede vergroten.
"Ik denk dat het echt belangrijk is om de mythe te doorbreken dat als je boos bent, je stoom moet afblazen of je hart moet luchten", zegt hoofdonderzoeker Brad Bushman. "Stoom afblazen lijkt misschien een goed idee, maar er is geen greintje wetenschappelijk bewijs dat het helpt."
Niet negeren
Dat betekent niet dat je je woede moet negeren. Reflectie kan ons helpen begrijpen waarom we boos worden en onderliggende problemen aanpakken. Het kan ook helpen bij een gezonde verwerking van emoties. Stoom afblazen gaat echter vaak verder dan reflectie en leidt tot piekeren.
De studie stelt ook dat veel mensen proberen van hun woede af te komen door te sporten. Dat biedt weliswaar gezondheidsvoordelen, maar het verlicht op het moment zelf de stemming niet.
De onderzochte studies omvatten in totaal ruim 10.000 deelnemers van verschillende leeftijden, geslachten, culturen en etniciteiten. De bevindingen laten zien dat de sleutel tot het verminderen van woede iets heel anders is: je moet juist je fysieke en psychische opwinding verminderen.
"Om woede te verminderen, is het beter om activiteiten te ondernemen die het opwindingsniveau verlagen", vertelt Bushman. "In tegenstelling tot wat je vaak hoort, is zelfs een rondje hardlopen geen effectieve strategie omdat het de opwinding verhoogt en uiteindelijk contraproductief is."
Geen borden stuk gooien
Het onderzoek werd deels geïnspireerd door de populariteit van 'woedekamers', waarbij mensen betalen om voorwerpen kapot te gooien om zo hun frustraties te uiten, zegt onderzoeker Sophie Kjærvik van de Virginia Commonwealth University. "Ik wilde de hele theorie van het uiten van woede als een manier om ermee om te gaan ontkrachten. We wilden aantonen dat het verlagen van opwinding, en eigenlijk het fysiologische aspect ervan, veel belangrijker is."
De onderzoekers keken naar activiteiten die de opwinding verhogen, zoals boksen, fietsen en joggen en ontspannende activiteiten, zoals mediteren, yoga en ademhalingsoefeningen. 
De kalme activiteiten verminderden de woede wél. Mindfulness, yoga, maar ook het ontspannen van spieren en diep ademhalen hielpen om minder boos te worden. "Het was interessant om te merken dat spierontspanning en gewoon ontspanning in het algemeen net zo effectief kunnen zijn als mindfulness en meditatie", besluit Kjærvik.