Seksverslaving: een ziekte of een zwak excuus?

Wetenschap
dinsdag, 08 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Bekende voorbeelden van seksverslaafde mannen zijn Tiger Woods, Charlie Sheen, Silvio Berlusconi, .... Maar het zijn niet allemaal mannen: in 1964 verscheen al een boek 'Nymphomania: A Study of the Oversexed Woman'. Waarom zetten deze mensen alles op het spel om hun seksuele driften te bevredigen? En is het een moreel vraagstuk of voer voor psychiaters?

De American Psychiatric Association (APA) noemt het een 'hyperseksuele stoornis' als je zoveel tijd besteedt aan (het nastreven van) seksuele handelingen dat het werk en andere belangrijke activiteiten erdoor in het gedrang komen. Als je herhaaldelijk seks als een uitlaatklep gebruikt, als je angstig, depressief of gestresst bent, wordt dat beschouwd als een voorloper van de aandoening. Als het herkend wordt als een stoornis, zijn seksverslaafden geen slappelingen, maar patiënten.

Maar is het wel een verslaving? In de 20e eeuw veranderde het denken over verslavingen. Het werd minder gezien als moreel verwerpelijk gedrag als gevolg van een gebrek aan wilskracht en meer als een ziekte met een lichamelijke en genetische component. Of dat bij een seksverslaving ook zo is, weten we nog niet. In december werden de resultaten bekend van een studie waarbij werd aangetoond dat verschillen in het DNA van jonge mannen overeenkwamen met verschillen in hun seksueel gedrag. Een bepaald variant van het DRD4 gen ging samen met frequentere one-night stands en vreemdgaan. Het DRD4 gen is van invloed op de hoeveelheid dopamine die vrijkomt in de hersenen als je seks hebt. Volgens sommige wetenschappers zouden mensen met deze variant van het gen high worden van seks.

Wanneer heb je teveel seks? En maakt het uit of je veel seks hebt met een partner of dat je veel masturbeert? Een APA werkgroep hanteerde in 2009 de diagnose 'hyperseksuele stoornis' als mannen 7 of meer orgasmes per week hadden gedurende tenminste 6 maanden na de leeftijd van 15. Een gemiddelde van 3 orgasmes per week zou voor mannen het gemiddelde zijn.

Voer voor psychiaters en psychologen dus, maar wat kunnen die er aan doen? Cognitieve gedragstherapie is een mogelijkheid. Die helpt om een andere activiteit te vinden om zichzelf te belonen en om stress, angst en somberheid te bestrijden. Naar het voorbeeld van de AA zijn er ook Anonieme seks- en liefdeverslaafden (SLAA), maar het afleren van excessief veel porno kijken, is makkelijker te realiseren dan een seksverslaafde leren hoe hij/zij een normale liefdesrelatie aan kan gaan.

Bron(nen): Time SLAA