Testevenementen zijn 'absoluut niet volgens de wetenschappelijke standaarden'

Wetenschap
maandag, 19 april 2021 om 9:15
welingelichtekringen header 1
De 538 Oranjedag, een megatestevenement waar 10.000 mensen welkom zijn, stuit op veel weerstand. Een petitie tegen het evenement is al meer dan 200.000 keer ondertekend. Behalve dat het vermoedelijk tot meer coronabesmettingen leidt, is het ook nog wetenschappelijk onzinnig om zo'n groot evenement te organiseren.
"‘Het is moeilijk voor te stellen dat zo’n 538-feest nodig is om een wetenschappelijke vraag te beantwoorden", zegt Maarten van Smeden, statisticus en universitair docent onderzoeksmethoden in de epidemiologie in het UMC Utrecht tegen de Volkskrant. "Tegelijkertijd ontbreekt een duidelijk, openbaar onderzoeksplan. Het is dus lastig te weten op welke vragen het onderzoek antwoord wil geven. Dit is absoluut niet volgens de wetenschappelijke standaarden."
Van Smeden: "De uitkomsten van dat onderzoek zeggen alleen iets over nu, wanneer de besmettingsgraad hoog is. Tegen de tijd dat de conclusies bekend zijn, ziet de wereld er alweer anders uit."
Casper Albers, adjunct-hoogleraar toegepaste statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het met hem eens. "Bij dat 538-festival werk je met een gigantische steekproef, van tienduizend man. Maar zo’n grote steekproef is helemaal niet nodig om gedragsonderzoek te doen." Bovendien vindt hij dat de baten niet opwegen tegen de kosten. De kans op besmettingen en dus zieken en doden is te groot.
Andreas Voss, hoofdonderzoeker bij de Fieldlabs en OMT-lid, is het daar niet mee eens. "Ik snap dat mensen zeggen: zijn er echt twéé festivals nodig. Of moet dat 538-feest nú, op een moment dat de derde golf net op zijn hoogtepunt is. Van de andere kant: je kunt ook niet te lang wachten, want dan komt er een moment dat de ervaringen uit de experimenten niet meer nodig zijn om de maatschappij verder te openen."
Bron(nen): De Volkskrant