Veel minder kans op dementie door voedsel met veel flavonoïden

Wetenschap
vrijdag, 20 september 2024 om 9:27
bijgewerkt om vrijdag, 20 september 2024 om 9:52
anp 431131128
Een op de drie vrouwen en een op de zeven mannen krijgen ooit dementie. De ziekte is niet te genezen, wel zou ongeveer de helft van de gevallen te voorkomen zijn door een gezonde leefstijl. Een nieuwe studie wijst uit dat voedingsmiddelen met veel flavonoïden de kans op de ziekte met 28 procent kunnen verlagen. 
Allerlei groenten en fruit, zoals bessen, druiven, uien en broccoli bevatten flavonoïden, maar ze zitten ook in chocola, thee en rode wijn. Volgens de wetenschappers van de Queen’s University Belfast hebben flavonoïden onder meer een antioxidante, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende werking. Ze worden ook in verband gebracht met een verminderd risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, en verbeterde cognitieve functies.
De hoofonderzoeker van de studie, professor Aedin Cassidy, legt uit: "In deze cohortstudie hebben we voedingsgegevens geanalyseerd van meer dan 120.000 volwassenen tussen de 40 en 70 jaar uit de UK Biobank. Onze bevindingen tonen aan dat het consumeren van zes extra porties flavonoïderijke voedingsmiddelen per dag, met name bessen, thee en rode wijn, geassocieerd wordt met een 28 procent lager risico op dementie. De resultaten waren het meest opvallend bij personen met een hoog genetisch risico, evenals bij mensen met depressieve symptomen."
Zoiets eenvoudigs als meer flavonoïderijk voedsel eten kan de kans op dementie dus al fors verlagen, vooral bij mensen met een hoog risico. 
Veertien risicofactoren
Vorige maand nog concludeerde een belangrijk rapport van de Lancet-commissie over dementie dat het aanpakken van veertien aanpasbare risicofactoren, beginnend in de kindertijd, 45 procent van de dementiegevallen kan voorkomen of vertragen.
Het rapport voegde twee nieuwe risicofactoren toe die geassocieerd worden met 9 procent van de dementiegevallen: hoog cholesterol en onbehandeld zichtverlies op latere leeftijd. 
De nieuwe risicofactoren kwamen bovenop de twaalf die door de Lancet-commissie in 2020 al waren vastgesteld en die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 36 procent van de dementiegevallen.
Dit zijn een lager opleidingsniveau, gehoorverlies, hoge bloeddruk, roken, obesitas, depressie, fysieke inactiviteit, diabetes, overmatig alcoholgebruik, traumatisch hersenletsel, luchtvervuiling en sociale isolatie.