Het voedingspatroon van een vrouw voordat ze zwanger wordt kan de manier waarop de genen van haar baby functioneren veranderen en dat kan leiden tot permanente, levenslange effecten op zijn gezondheid, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Britse wetenschappers analyseerden het bloed van meer dan 160 baby's, die geboren werden geboren op het platteland van Gambia. De helft van de baby's werden geboren in het regenseizoen en de andere helft in het droge seizoen. Er zijn ook duidelijke seizoensgebonden verschillen in de voedingspatronen van de bevolking. Baby's die verwekt werden tijdens het regenseizoen hadden hogere niveaus van een bepaalde chemische verbinding (methylgroepen) in hun genen dan baby's die verwekt werden in het droge seizoen. Hoewel nog niet duidelijk is welke gevolgen dit verschil kan hebben voor de gezondheid van de kinderen, is het de eerste keer dat een dergelijk effect werd vastgesteld bij mensen. Bij muizen werd al gezien dat de voeding van de moeder voor de zwangerschap van invloed is op de kleur van de vacht. Een kind erft zijn genen rechtstreeks van de ouders, maar de manier waarop die genen functioneren kan veranderd worden door modificaties van het DNA en dat kan worden veroorzaakt door milieufactoren, waaronder de voeding. Dat noemt men epigenetische veranderingen.
Bron(nen): The Independent