Het zijn de laatsten van wie je een stukje communicatie zou verwachten, toch beweert een Britse professor dat paddenstoelen wel degelijk signalen uitzenden die lijken op mensentaal.
Eerder onderzoek toonde al aan dat schimmels elektrische impulsen door ondergrondse, ultradunne structuren verzenden die schimmeldraden of hyfen worden genoemd, vergelijkbaar met hoe zenuwcellen informatie doorgeven bij mensen. Daarmee zouden ze mogelijk informatie uitwisselen over voedsel met andere delen van zichzelf die zich verder weg bevinden, schrijft The Guardian.
Wiskundige analyse heeft nu aangetoond dat deze signalen die de schimmels naar elkaar uitzenden patronen volgen die wat structuur betreft gelijkenissen vertonen met menselijke spraak. Professor Andrew Adamatzky van de universiteit van The West of England in Bristol analyseerde de elektrische signalen van vier soorten fungi, zoals split en enoki, en ontdekte dat ze vaak geclusterd in reeksen van activiteit worden verzonden, vergelijkbaar met een vocabulaire van zo'n vijftig woorden. Deze verspreiding van communicatie lijkt op die van menselijke talen, aldus de professor.
Roedel bij elkaar houdenDe meest voor de hand liggende reden voor deze golven van elektrische activiteit is om de integriteit van de fungi te behouden, analoog aan hoe wolven huilen om de roedel bij elkaar te houden. Ook kan het zijn dat de signalen dienen om lokstoffen bekend te maken aan andere delen van het mycelium.
Hoewel het een veelbelovende studie is, vinden andere wetenschappers dat er eerst meer bewijs moet komen voor je dit als een vorm van taal kunt bestempelen. Zo oordeelt Dan Bebber, assistent-professor in de biowetenschappen aan de universiteit van Exeter: "Het is wat al te enthousiast om dit een taal te noemen en er is nog veel extra onderzoek nodig voor we 'Fungus' zien als taal in Google Translate."
Bron(nen): The Guardian