Zorgen vrienden er voor dat je dikker wordt?

Wetenschap
vrijdag, 29 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Als je volslank bent en je veel optrekt met een vriend die mager is, dan is er een aanzienlijke kans dat die magere vriend na verloop van tijd ook dik wordt. In 2007 ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat overgewicht zich als een besmettelijk virus verspreidt onder vrienden. Als twee mensen lang met elkaar bevriend zijn en een van hen obesitas heeft, is de kans dat de ander dat ook krijgt 57 procent. Bij broers en zussen is dat 40 procent en bij echtgenoten 37 procent.

Hoe dat komt, legt Robert Krulwich, wetenschapsredacteur van National Public Radio (NPR), aan de hand van gedane experimenten uit. Als je na het bekijken van bijvoorbeeld een vakantiefoto van een (mollige) vriendin een trommel vol koekjes wordt voorgehouden, dan zou je denken dat je door de aanblik van de dikke vriendin geen trek meer hebt in koekjes. Maar nee, onderzoek heeft uitgewezen dat precies het tegenovergestelde gebeurt.

Nog niet overtuigd? Tijdens een ander andere proef werd studenten een foto getoond van of een mollig persoon, of van iemand met een normaal gewicht, of van een schemerlamp. Daarna mochten de studenten zich tegoed doen aan een schaal met snoepjes. Degenen die de foto van de dikkerd hadden gezien, namen 30 procent meer snoep dan degenen die de andere foto’s hadden gezien. Het schijnt dat vooral de lichaamsomvang van vrienden grote invloed heeft op ons gedrag. Als we omgaan met mensen die hun bord vol laden, zijn we geneigd dat ook te doen. Dikke mensen zorgen er dus voor dat anderen ook dik worden. Maar andersom zou ook kunnen: als iemand afvalt dan stimuleert het mensen in zijn of haar directe omgeving om ook af te vallen. Maar of we nu dikker of dunner worden, uit de onderzoeken blijkt dat we geen controle hebben over ons lichaam. Ons dieet wordt onbewust bepaald door anderen.

Bron(nen): NPR