Hij kon, zeker in
Amsterdam, een restaurant maken of breken. Johannes van Dam de Bourgondische koning van de Nederlandse horeca recensie is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Van Dam kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen aan zijn hart en nieren. Ook leed hij aan suikerziekte. In juni kreeg van Dam al een zwaar hartinfarct en sindsdien knapte hij niet meer echt op. Barbara van Beukering, hoofdredacteur van Het Parool bevestigde zijn dood. Van Dam schreef al jaren wekelijks een restaurantrecensie voor Het Parool. Hij overleed rond negen uur 's avonds in het OLVG in Amsterdam, liet Van Beukering weten. Zij heeft de journalist daar woensdag nog bezocht en afscheid kunnen nemen. Van Dam studeerde aan de Universiteit van Amsterdam; aanvankelijk medicijnen en vervolgens psychologie maar brak beide studies voortijdig af. Hij was daarna van alles; uitbater van studentensociëteit Olofspoort, barman, bottelaar, inpakker, bedrijfsleider van eenbioscoop, boekverkoper, leerling-journalist, vertaler, en redactiesecretaris van de Haagse Post. Hij verkocht kookboeken in zijn
Amsterdamse Kookboekhandel, maar kreeg daar na zeven jaar genoeg van en besloot voortaan alleen nog over eten te schrijven. Zijn restaurantrecensies en stukjes over eten verschenen aanvankelijk in
Elsevier, en vanaf 1991 in
Het Parool en
De Morgen. Van Dam werd onder andere bekend door zijn uitgave van De Dikke Van Dam, een ruim 700 pagina's tellend boek over eten dat in 2005 verscheen.