De uitspraken van Johan Derksen over de acceptatie van homo's in de voetbalwereld leiden tot een stroom reacties van lhbt'ers op Twitter. Ze delen onder de hashtag #SorryJohan persoonlijke en soms schrijnende verhalen waarmee ze duidelijk maken waar homo's tegenaan lopen. #SorryJohan is donderdag trending op Twitter.
De Johan Blankenstein Foundation, die zich hard maakt voor de acceptatie van lhbt in de sportwereld, omarmt #SorryJohan, omdat die hashtag volgens voorzitter Karin Blankenstein van de stichting goed duidelijk maakt dat de uitspraken van Johan Derksen in zijn programma Veronica Inside te ver gaan en homo's kwetsen.
Blankenstein heeft respect voor de lhbt'ers die zich op sociale media roeren. "Ik vind het knap dat je dit soort verhalen durft te delen op Twitter. Er zitten schrijnende verhalen tussen", reageert ze op de verhalen waaruit bijvoorbeeld blijkt dat homo's elkaar niet op straat durven te zoenen of niet hand in hand lopen uit angst voor vervelende reacties. Anderen vertellen over pesterijen of een moeizame coming-out.
Kwetsbaar
Claudia de Breij reageerde donderdag ook op de discussie. "#SorryJohan dat wat ik hierover zou kunnen tweeten me veel te kwetsbaar is om het met jouw lompe borreltafel te willen delen", twittert Claudia. "Doe alsjeblieft niet langer alsof je hier te te dom voor bent. Dat ben je niet. Je bent slim en empathisch en we hebben elkaar nodig".
Aanleiding voor het in het leven roepen van de hashtag zijn de uitspraken van Johan Derksen in het voetbalprogramma Veronica Inside. Hierin reageerde de analist op een brief aan de KNVB van twee jonge homoseksuele voetbalfans over de in hun ogen homo-onvriendelijke sfeer bij het programma. "We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit", zei Derksen. Daarop is #SorryJohan ontstaan.
De Johan Blankenstein Foundation blijft openstaan voor een gesprek met de mannen van Veronica Inside, zegt de voorzitter. "Mits zij daar voor openstaan", zegt ze. "Het moet wel vanuit de heren zelf komen, anders heeft het gesprek geen waarde. Grappen maken mag, de lhbt'ers zijn zelf ook van de harde grappen. Maar er is een verschil met beledigen. Het gaat mij om de vele vrijwilligers van de foundation en de jonge sporters die zich niet veilig voelen om op hun sportclub uit te kast te komen. Ik stel een open gesprek voor in een café met een biertje en een wijntje en wat bitterballen."