Waarom eten we met Pasen extra eieren?

Cultuur
vrijdag, 29 maart 2024 om 7:00
bijgewerkt om vrijdag, 29 maart 2024 om 7:10
27353313 l normal none

Paaseieren, paasbrood, paastakken: grote kans dat je een van die dingen voor Pasen in huis hebt gehaald. Of dat je op zijn minst wat chocolade-eitjes op hebt. Maar waar komen deze tradities vandaan?

Symbool van nieuw leven:
  • In veel culturen, al lang voordat het christendom bestond, symboliseerde het ei nieuw leven. De harde schaal staat voor de dood, terwijl het kuiken dat eruit komt nieuw leven vertegenwoordigt. Dit past perfect bij het paasverhaal, waar Jezus uit de dood opstaat.
  • De lente, die rond Pasen valt, is ook een tijd van nieuw leven. De natuur ontwaakt na de winter en planten en bloemen beginnen te groeien.
Vruchtbaarheidssymbool:
  • Eieren waren al eeuwenlang een symbool van vruchtbaarheid. In voorchristelijke tradities werden eieren gebruikt om de lente te vieren en de akkers te zegenen.
  • In de christelijke traditie symboliseert de vruchtbaarheid van het ei de wederopstanding van Jezus en de hoop op nieuw leven.
Eieren na de vastentijd:
  • In de christelijke traditie is er een vastenperiode van 40 dagen voor Pasen. Tijdens deze periode mochten geen eieren worden gegeten.
  • Op Paaszondag was het dan eindelijk weer tijd om eieren te eten. Dit werd gevierd met speciale eierenmaaltijden en versieringen.
Chocolade eieren:
  • De traditie van chocolade eieren is pas later ontstaan, in de 18e eeuw. In die tijd werden er in Duitsland voor het eerst chocolade eieren gemaakt.
  • Tegenwoordig zijn chocolade eieren een onmisbaar onderdeel van Pasen in veel landen, waaronder Nederland.
Eieren verstoppen:
  • De traditie om eieren te verstoppen is waarschijnlijk afgeleid van de oude vruchtbaarheidsrituelen.
  • Tegenwoordig is het een leuke paasactiviteit voor kinderen, die met plezier op zoek gaan naar de verstopte eieren.