Je baas kun je helaas niet zelf uitkiezen, maar een slechte werkrelatie kan flink wat roet in het eten gooien op kantoor. Niet elke manier van leidinggeven blijkt even effectief te zijn. Australische onderzoekers hebben nu uitgezocht welke aanpak het beste werkt. En, je raadt het al: niemand zit te wachten op een dominante baas.
Of je nu te maken hebt met een micromanager, een autoritaire leider of een coachende baas, je zult het er als werknemer mee moeten doen. Maar welke stijl is nu het meest effectief? Xiaoshuang Lin, onderzoeker aan de Universiteit van Zuid-Australië, zocht naar het antwoord op deze interessante vraag.
Lin ontdekte dat 'nederig leiderschap' het beste werkt. Nederig leiderschap betekent niet dat de baas zich als een deurmat laat behandelen. Het gaat om aandachtig luisteren, het waarderen van de sterke punten van anderen en een goed zelfbeeld hebben. Deze stijl van leidinggeven verhoogt niet alleen het respect en de status van werknemers, maar moedigt hen ook aan om zelf initiatief te nemen. Werknemers voelen zich meer gewaardeerd en gemotiveerd, omdat de leider openstaat voor feedback en goed luistert naar de input van medewerkers.
Hoewel nederig leiderschap volgens Lin de beste benadering is, werkt het niet voor iedereen. Vooral medewerkers die persoonlijke ontwikkeling en succes hoog in het vaandel hebben, profiteren ervan. “Dit zijn mensen die graag aan de top staan en willen excelleren om zo de kans te hebben om hun leiders te beïnvloeden en teamleden met hoge status te worden”, legt Lin uit.
Voor werknemers die minder bezig zijn met hun eigen ontwikkeling en succes, biedt nederig leiderschap minder voordelen. “Zij willen gewoon doen wat hen gevraagd wordt en hechten minder waarde aan het tonen van hun bijdrage”, aldus Lin.
Nederig leiderschap werkt alleen als de leidinggevende ook echt benaderbaar is, bereid is om te leren en openstaat voor samenwerking met werknemers. Bij het kiezen van een nieuwe leider doen bedrijven er dus goed aan om niet meteen voor de meest assertieve kandidaat te gaan, maar voor iemand die de tijd neemt om naar anderen te luisteren en samen te werken, schrijft Metro.