Nederlanders zijn vorig jaar minder groenten en fruit gaan eten. Handels- en telersbedrijven spreken van een "zorgwekkende daling". Toch wist de sector meer groenten en fruit te verhandelen door een stijgende import en een groeiende verkoop in het buitenland.
Volgens GroentenFruit Huis, dat de belangen vertegenwoordigt van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit, is de Nederlandse consumptie van deze producten in 2024 met 3 procent gedaald. Nederlanders aten gemiddeld 2 procent minder groenten en 4 procent minder fruit, volgt uit de cijfers van de branche.
"Hiermee blijft de Nederlandse consumptie ver achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum", waarschuwt GroentenFruit Huis. Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten, maar volgens de branche zit de gemiddelde Nederlander op slechts 60 procent van deze norm.
De productie van Nederlandse groenten en fruit vertegenwoordigde in 2024 een waarde van 4,7 miljard euro. Daarnaast steeg de import met 4 procent naar 11 miljard euro. Er werd tevens 3 procent meer geëxporteerd dan in 2023. Daarmee was een bedrag gemoeid van 15,6 miljard euro.