Verkoopgolf op Aziatische beurzen, Nikkei zakt bijna 5 procent. Wat is de oorzaak van het grootste dagverlies in meer dan vier jaar?

Economie
vrijdag, 02 augustus 2024 om 7:13
bijgewerkt om vrijdag, 02 augustus 2024 om 7:18
anp020824040 1
De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag hard omlaag. De verkoopgolf op Wall Street werd daarmee voortgezet. Zorgen over een harde landing van de Amerikaanse economie werden aangewakkerd door tegenvallende cijfers over de grootste economie ter wereld. Zo liet de Amerikaanse industrie de grootste krimp zien in acht maanden tijd en nam het aantal uitkeringsaanvragen toe tot het hoogste niveau in bijna een jaar.
De zwakke cijfers doen beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk te lang wacht met het verlagen van de rente om een recessie, ofwel een harde landing van de economie, te voorkomen. De Federal Reserve hield de rente eerder deze week opnieuw onveranderd, maar zinspeelde wel op een eerste renteverlaging in september. Met lagere leenkosten kan de centrale bank de economie steunen.
De Nikkei in Tokio raakte 4,7 procent kwijt en koerst daarmee af op het grootste dagverlies in meer dan vier jaar. Vooral de Japanse chipbedrijven kregen rake klappen na tegenvallende resultaten van de Amerikaanse chipproducent Intel. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron kelderde 11 procent en chiptester Advantest zakte 7 procent.
Koersverliezen
In Zuid-Korea zakte de Kospi ruim 3 procent. De chipbedrijven SK Hynix en Samsung verloren 9 en 4 procent. De beurs in Hongkong leverde 2 procent in door stevige koersverliezen onder de Chinese techbedrijven. De hoofdindex in Shanghai hield het verlies beperkt tot 0,5 procent.
Intel, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, lijkt later op de dag ook fors lager te gaan openen op Wall Street. De grote chipmaker kondigde aan duizenden banen te schrappen om kosten te besparen. Ook schort het bedrijf het dividend op. Intel leed afgelopen kwartaal een verlies van 1,6 miljard dollar en waarschuwde voor een tegenvallende omzet in het huidige kwartaal.
Beleggers gingen verder op zoek naar veiligere havens zoals de Japanse yen, de Zwitserse frank en goud, die allemaal in waarde stegen.