Overgewicht en ongezond eten zijn de belangrijkste oorzaken van een hoog cholesterol. Een hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom is het zaak om het onder controle te houden. Deze elf voedingsmiddelen kunnen je daarbij helpen volgens Harvard Medical School.
- Haver
De dag beginnen met ontbijtgranen is een eenvoudige manier om alvast een flinke dot vezels binnen te krijgen. - Volkoren granen
Net als haver kan ook bijvoorbeeld gerst of ander volkoren graan beschermen tegen hart- en vaatziekten. - Bonen
Ook bonen zijn rijk aan vezels. Ze zijn er in vele soorten en maten dus er zit er vast wel eentje tussen die je lekker vindt. - Aubergine
Aubergine en okra zijn in het bijzonder vezelrijke groenten die je cholesterol helpen laag te houden. - Noten
Een hele berg studies heeft inmiddels aangetoond dat noten goed zijn voor het hart. Elke dag een handje is het advies. - Plantaardige olie
Wie bakt er nog in boter? Snel omwisselen voor een plantaardige variant. - Appels
Maar ook aardbeien, druiven en sinaasappels zijn rijk aan pectine, een stofje dat volgens Harvard je slechte cholesterol verlaagt. - Sterolen en stanolen
Fabrikanten voegen deze stoffen toe aan bijvoorbeeld margarine, granola of zelfs chocolade. Het is bekend dat ze cholesterolverlagend werken. - Soja
Al heel lang staat soja bekend als cholesterolverlager, maar het effect blijkt bescheiden. Desalniettemin een gezonde keus. - Vette vis
De gezonde Omega 3-vetzuren zijn goed voor het hart. Eet dus gerust twee of drie keer per week een visje. - Vezelsupplementen
Een vezelsupplement is een geconcentreerde bron van voedingsvezels. Voorbeelden zijn psyllium, inuline, glucomannaan en haverzemelen. Ze hebben een gunstig effect op de stoelgang, de darmflora, je bloedsuikerspiegel of cholesterolgehalte.