Duitse bedrijven vervuilen Nederlands drinkwater door PFAS-lozingen in de Rijn

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 03 september 2024 om 17:26
anp 505405760
Nederlandse drinkwaterbedrijven slaan alarm: de vervuiling van de Rijn door Duitse PFAS-lozingen moet stoppen. De bedrijven, verenigd in RIWA Rijn, doen een dringende oproep aan de Duitse milieuminister Steffi Lemke. “Het moet niet zo zijn dat de Nederlandse consument betaalt voor andermans vervuiling,” zegt Gerard Stroomberg, directeur van RIWA Rijn, tegen BNR.
De situatie is zorgwekkend. De PFAS-concentratie in de Rijn is momenteel drie tot vier keer hoger dan wat het RIVM als veilig beschouwt voor drinkwater. Dit komt door ongecontroleerde industriële lozingen in Duitsland, waar bedrijven naar hartenlust chemische stoffen kunnen dumpen zonder noemenswaardige consequenties. “Eigenlijk hebben we in Europa afgesproken dat je alleen mag lozen als je een vergunning hebt, en daarin moeten grenswaarden zijn opgenomen. Die moeten worden bewaakt”, legt Stroomberg uit.
Forever chemicals
PFAS, een verzamelnaam voor per- en polyfluoralkylstoffen, zijn chemische verbindingen die bijna niet afbreken in het milieu. De 'forever chemicals' worden in verband gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s, waaronder kanker, verhoogd cholesterol en vruchtbaarheidsproblemen. Kortom, niet echt de stoffen die je in je glas kraanwater wilt aantreffen.
Gebrek aan toezicht
Hoewel Europa duidelijke afspraken heeft gemaakt over de lozing van schadelijke stoffen – de vervuiler betaalt en de vervuiling moet bij de bron worden aangepakt – blijkt de praktijk weerbarstig. In Duitsland worden de grenswaarden voor PFAS-lozingen niet goed bewaakt. Vergunningverleners schuiven de verantwoordelijkheid naar de overheid, die nalaat om de noodzakelijke grenswaarden vast te stellen en te handhaven. Daarom heeft RIWA Rijn nu een pittige brief geschreven aan de Duitse milieuminister, in de hoop dat er eindelijk actie wordt ondernomen.
Tijd voor actie
Stroomberg is hoopvol dat deze brief de Duitse PFAS-lozingen een halt kan toeroepen. “De Duitse regering heeft zich al lang geleden gecommitteerd. Het is ook vastgelegd in het Rijnverdrag, dat 25 jaar geleden werd ondertekend. De afspraken liggen er al, het gaat nu om goede uitvoering”, besluit hij.