Het is eigenlijk best eng als je bedenkt hoeveel invloed foodbloggers hebben. Ze kunnen hun honderdduizenden volgers alles wijs maken. Het is maar goed dat ze het alleen over
eten hebben. Langzaam verhongeren a la Fajah Lourens, klei opeten als Rens Kroes, de veelal jonge slanke vrouwen volgen de adviezen blindelings op, terwijl dergelijke 'influencers' geen enkele opleiding hebben op het gebied van voeding en enkel op hun gevoel af gaan. De nieuwste hype is zelfs overgenomen door supermarkten: houtskool eten. Het zit in rijstwafels, in water en in tandpasta. En wat het doet? Ontgiften natuurlijk. Albert Heijn verkoopt Raw Lemonade. Dit 'detox-water' bevat naast een heleboel suiker, citroen, limoen en gember 250 milligram actieve houtskool. Een hoeveelheid die gelijk staat aan twee tabletten Norit, zegt Trudy Voortman, voedingsonderzoeker van het Rotterdamse Erasmus MC, tegen het AD. "Het is een remedie tegen acute vergiftigingen. Ik denk als je daar last van hebt: slik een paar Norit en bel de dokter. En ik vind ook dat je het beter niet kunt innemen als je er geen last van hebt. Dat doe je met andere medicijnen evenmin.'' Het zegt veel over de kennis van foodbloggers, die duidelijk niet door hebben dat een middel tegen acute vergiftigingen iets anders is dan een detoxkuur. Het is volgens Voortman zelfs schadelijk om houtskool te eten. "Actieve kool is poreus en heeft als eigenschap dat het
stoffen aan zich bindt zodat ze het lichaam weer verlaten. Dat is nuttig bij een voedselvergiftiging of bij een overdosis paracetamol bijvoorbeeld."
"Maar het doet hetzelfde met allerlei goede stoffen. Vitaminen, mineralen of een geneesmiddel dat je nodig hebt zoals de pil. Drink je te veel sap dan zou je last kunnen krijgen van vitaminetekort en je zou in theorie zwanger kunnen raken'', vertelt Voortman.