Het is mogelijk dat je ongemerkt schade oploopt door alcoholgebruik, wat uiteindelijk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals alcoholgerelateerde leverziekte. Dat is de voornaamste doodsoorzaak gerelateerd aan overmatig drinken en kan jarenlang onopgemerkt blijven.
De ziekte doorloopt verschillende stadia, beginnend met leververvetting (steatose), gevolgd door leverontsteking (hepatitis), leverfibrose, en uiteindelijk levercirrose en mogelijk leverkanker.
De risico's op alcoholgerelateerde leverziekte nemen toe bij consumptie boven de aanbevolen limieten: meer dan zeven drankjes per week voor vrouwen en meer dan veertien voor mannen. Het risico stijgt aanzienlijk voor vrouwen die regelmatig meer dan drie drankjes per dag consumeren en mannen die meer dan vier drankjes per dag nuttigen. Ongeveer 1 op de 10 zware drinkers ontwikkelt uiteindelijk levercirrose.
In de vroege stadia zijn er vaak geen symptomen, waardoor de ziekte moeilijk te identificeren is. Wanneer de ziekte wordt ontdekt in de eerste twee stadia, is dit vaak omdat bloedtesten abnormale leverfunctie hebben onthuld. Deze testen kunnen deel uitmaken van routinematige metabole screening of worden aanbevolen door een arts die bezorgd is over het drinkgedrag van een patiënt. In latere stadia kunnen alarmerende symptomen zoals significante vochtophoping en zwelling in de buik, bloed braken of geelzucht optreden.
De behandeling van alcoholgerelateerde leverziekte in de vroegste twee stadia kan leiden tot omkering van de aandoening als de patiënt stopt met het gebruik van alcohol. Echter, eenmaal cirrose is ontstaan, wordt dit over het algemeen als onomkeerbaar beschouwd. Het is daarom van cruciaal belang om alcoholgebruik te beperken en bij zorgen over levergezondheid een arts te raadplegen voor leverfunctietesten.