Alle soorten en merken ontbijtgranen claimen buitengewoon gezond te zijn en te barsten van granen, vezels, B-vitamines en mineralen. De schappen in de supermarkt puilen uit van havervlokken, Muesli of granola. Hoe maak je de meeste gezonde keuze en trap je niet in marketingtrucs? wijst de weg: Het draait eigelijk allemaal om suikers. Hieronder een rangschikking van ontbijtgranen met weinig
suiker tot ontbijtproducten met erg veel suiker: Onbewerkte havervlokken bevatten heel weinig suiker. Je moet de vlokken wel even vooraf koken of laten wellen in melk. Maar het
ontbijt bevat zoveel mineralen en vezels dat je tot lang na het ontbijt verzadigd zult blijven. Het bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker als brood, ongeveer 1 gram suiker per 100 gram. Muesli bestaat vaak uit een mix van haver, gerst, tarwe, stukjes noot en gedroogd fruit. Gedroogd fruit zijn snelle suikers. Je doet er goed aan een muesli te kiezen met zo min mogelijk gedroogd fruit. Muesli's variëren van 6 gram suiker per 100 gram naar 18 gram suiker per 100 gram. Granola is een knapperige, krokante muesli geroosterd met een natuurlijke suiker (honing, agavesiroop of ahornsiroop) en vet (olijfolie, kokosvet). Granola bevat gemiddeld tussen 16 à 18 gram suiker per 100 gram. Door industriële suikers is Cruesli lekker knapperig. Maar door die toegevoegde industriële suikers kan cruesli niet worden gerekend tot gezonde ontbijtgranen (al beweert de verpakking vaak anders). Het suikergehalte kan oplopen tot 25 gram suiker per 100 gram.