Mogelijk is rood vlees eten toch niet ongezond. Dat concluderen 14 wetenschappers uit 7 landen na 3 jaar onderzoek. Maar er is kritiek op de studie.
Een paar jaar geleden leken wetenschappers eruit: rood en verwerkt vlees zijn ongezond. Het advies om te minderen werd opgenomen in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en onze eigen Gezondheidsraad.
Het effect was klein, maar bestond wel, was de consensus. Nu zeggen onderzoekers, na analyse van tientallen onderzoeken waaraan meer dan 4 miljoen mensen deelnamen, dat het verband niet overtuigend is. Je kunt volgens hen niet stellen dat het eten van rood vlees op individueel niveau ongezond is.
Maar de studie, hoe groot ook, krijgt veel kritiek. Er is verzocht om publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University menen zelfs dat de conclusies “de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantasten.”
De discussie heeft voornamelijk te maken met de manier waarop voedingsonderzoek wordt uitgevoerd. Er worden vaak data van miljoenen mensen op één hoop gegooid, die zelf bijhouden of achteraf vertellen wat ze hebben gegeten. Dat is niet altijd even betrouwbaar. Daarbij is het heel lastig om te corrigeren voor factoren als roken, drinken en bewegen.
Maar ook al is rood vlees toch niet ongezond, er zijn genoeg andere redenen om maat te houden met vlees eten, zoals het milieu en dierenwelzijn.
Bron(nen): BBC