Als je veel te veel
zout eet, loop je dubbel zoveel kans op hartfalen, blijkt uit een grote twaalfjarige studie. Zoals de Finse professor Pekka Jousilahti heel simpel zegt: "Het hart houdt niet van zout". Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen jaarlijks 2,5 miljoen sterfgevallen worden voorkomen als mensen hun zoutinname zouden beperken tot het aanbevolen niveau van 5 gram. De meeste mensen eten 80 tot 140 procent meer zout dan goed voor ze is, aldus de WHO. Een zoutarm dieet zou de
bloeddruk verlagen en de kans op beroertes, hart- en vaatziekten en hartaanvallen verminderen. Voor de studie zijn twaalf jaar lang 4.630 Finse mannen en vrouwen tussen de 25 en 64 jaar oud gevolgd. Professor Jousilahti vertelt dat meer dan 13,7 gram zout per dag de kans op hartfalen verdubbelt. "Deze zoutgerelateerde toename van de kans op hartziekten was onafhankelijk van bloeddruk. Mensen die dagelijks meer dan 13,7 gram zout aten liepen een twee keer zo hoog risico op hartziekten als degenen die minder dan 6,8 gram zout consumeerden." De Britse NHS waarschuwt dat 75 procent van onze zoutinname afkomstig is van brood, ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden. Dat is nog voor het zoutvaatje op tafel komt.