Plantaardige diëten worden al lange tijd in verband gebracht met betere gezondheidsresultaten, waaronder een lagere kans op het ontwikkelen van diabetes en hartaandoeningen en op een vroegtijdige dood. Maar onderzoekers hebben nu een verband gelegd tussen een plantaardig dieet en een langzamere progressie van
prostaatkanker.
De onderzoekers suggereerden dat de ontstekingsremmende eigenschappen van groenten en fruit mogelijk aan de basis liggen van deze associatie.
Ze zeiden dat eerdere studies verschillende mechanismen hadden gesuggereerd waardoor plantaardige diëten de kans op prostaatkanker kunnen verbeteren, vanwege hun hoge gehalte aan verbindingen, waaronder antioxidanten, en hun hoge vezelgehalte, "dat verzadiging kan bevorderen en de bloedsuikerspiegel kan reguleren".
Mannen van de CaPSURE-studie (Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor) werd gevraagd om een lijst te maken van de groenten, fruit, noten, zaden, vlees en zuivelproducten die ze elke dag aten.
Het team verdeelde de mannen in groepen op basis van de hoeveelheid planten die ze aten. De groep die het meest at, consumeerde gemiddeld bijna twee porties fruit en groenten meer, ongeveer één portie volkoren granen meer en één portie zuivel minder per dag dan de groep die het minst at.
De wetenschappers maten vervolgens hoe lang het duurde voordat de ziekte zich op enige manier ontwikkelde. Van de 2000 deelnemende mannen ondervonden er 190 enige vorm van progressie van hun kanker tijdens de periode van het onderzoek.
De mannen met de meeste planten in hun dieet bleken 47 procent minder kans te hebben op verdere progressie van de ziekte in vergelijking met de mannen die de minste planten aten.
De onderzoekers zeiden dat er grootschaliger studies nodig waren om het beleid en de aanbevelingen voor mensen met de diagnose kanker te onderbouwen.
Uit ander recent onderzoek is gebleken dat mannen met prostaatkanker die minder vlees aten minder vaak de veel voorkomende bijwerkingen van erectiestoornissen en impotentie van de urinewegen rapporteerden.
Van de 3500 mannen die in de VS onderzocht werden, rapporteerden degenen die het minste vlees aten een betere algehele levenskwaliteit. De auteurs zeiden dat de bevindingen "de historische misvatting aanvechten dat het eten van vlees de seksuele functie bij mannen bevordert" en stelden dat: "In feite lijkt het tegenovergestelde het geval te zijn."