9 dingen die oncologen zelf doen om hun kans op kanker te verkleinen

gezondheid
vrijdag, 12 juli 2024 om 11:45
anp 75933882 1
Wie beter dan kankerartsen zelf weten wat ze moeten doen om te voorkomen dat ze de ziekte krijgen? In Britse krant The Guardian noemen oncologen een aantal leefstijlfactoren waar ze zich aan houden om hun kans op kanker te verkleinen.
  1. Rook niet
    Met stip op 1: niet roken. "Getuige zijn van de pijn van longkankerpatiënten is een krachtige reminder voor hoe verwoestend de gevolgen van roken kunnen zijn", aldus oncoloog Charles Swanton. "En roken veroorzaakt niet alleen longkanker, maar ook hart- en vaatziekten, dementie en vijftien andere soorten kanker."
  2. Behoud een gezond gewicht
    Joe O'Sullivan, oncoloog en hoogleraar radiotherapie, stelt dat de grootste leefstijlfactor voor prostaatkanker overgewicht is. "Te veel vet, te veel vlees, te veel koolhydraten. Alles wat je een dikkere buik geeft – meer dan een taille van 86 tot 91 centimeter – verhoogt het risico. Het soort dieet dus dat we associëren met de westerse wereld: veel verzadigde vetten en meer calorieën eten dan je nodig hebt." Oncoloog Mark Saunders uit Manchester vult aan: "Er is een groei van het aantal mensen onder de 50 met kanker. Bij darm- en endeldarmkanker neemt dit aantal sterk toe, en ik denk dat de grote factoren een gebrek aan lichaamsbeweging, het verkeerde dieet, obesitas en een verwesterde levensstijl zijn."
  3. Eet minder vlees
    13 procent van de darmkankergevallen wordt gelinkt aan te veel rood en verwerkt vlees. De artsen eten het zelf dus niet of nauwelijks of zijn in ieder geval flink geminderd met dit soort vlees. "Maar af en toe kun je best biefstuk eten", aldus oncoloog Shivan Sivakumar.
  4. Vermijd bewerkt voedsel
    "Bewerkt voedsel zou een reden kunnen zijn dat meer jongere mensen kanker krijgen", zegt Sivakumar, "maar dat hebben we nog niet echt ontcijferd. We weten wel dat bewerkt voedsel in het algemeen veel dingen bevat die normale voedingsmiddelen niet bevatten." Ook moeten we meer vezels eten. "Te weinig vezels is een risicofactor voor darmkanker. Er zitten veel vezels in fruit en groenten”, zegt Saunders, eraan toevoegend dat je meer groenten dan fruit moet eten.
  5. Drink minder alcohol
    De een heeft alcohol compleet opgegeven, de ander neemt een glaasje in het weekend, dus veel drinken de oncologen niet, maar Sivakumar geeft ook aan dat roken en overgewicht veel grotere risicofactoren zijn voor kanker. "Dus drink niet te veel, maar geniet wel van je leven."
  6. Ga op tijd naar de dokter
    Als je iets ziet, iets voelt of iets merkt wat er niet hoort te zijn, ga dan naar de huisarts. "Wees je bewust van symptomen, schaam je niet en laat het onderzoeken", aldus Saunders. Ook adviseren de oncologen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Daarmee kun je een hoop ellende voorkomen.
  7. Ga sporten
    Vooral op latere leeftijd wordt bewegen belangrijk, zegt oncoloog professor Pat Price, die dol is op hardlopen. "Naar buiten gaan en lopen in de frisse lucht omringd door natuur is het beste dat je kunt doen", vindt ze. "Als je ouder wordt moet je niet denken: ik wil fitter worden, maar ik wil gezond blijven. Sporten is geweldig als je ouder wordt, voor je botten, je spieren en je psychische gezondheid."
  8. Stress niet te veel
    Door stress ga je ongezonder leven, minder sporten en voel je je ongelukkiger, alleen daardoor al vergroot het de kans op kanker. Maar de oncologen zouden niet verrast zijn als er ook een direct verband is met de ziekte. "Een van de redenen dat we dit nog niet weten, is dat we goede modellen missen om menselijke stress in het laboratorium te simuleren. Maar gezien het opkomende bewijs over hoe het centrale zenuwstelsel het immuunsysteem verandert en hoe immuuncellen communiceren met het centrale zenuwstelsel, zou het me helemaal niet verbazen als er een link is. In de komende vijf tot tien jaar komen er mogelijk data die de relatie tussen stress en kanker bewijzen", aldus Price.
  9. Geniet van je leven
    “Mijn werk heeft een tweeledige impact”, zegt leverkankerspecialist Sivakumar. “Enerzijds zie je hoe erg leverkanker is en leer je dat er verstandige dingen zijn die je kunt doen om het kankerrisico te verminderen. Maar je moet ook onthouden dat de meeste kankers niet te voorkomen zijn: ongeveer 40 procent is vermijdbaar en 60 procent niet", aldus de arts. "En wat mijn werk me anderzijds echt heeft geleerd, is hoe belangrijk de balans tussen werk en privé is, dat je tijd moet doorbrengen met je dierbaren en ervoor moet zorgen dat je tijd hebt om ze te zien. Ik geloof daar heel sterk in.”