Hoe lang moet je minimaal buiten zijn om voldoende vitamine D aan te maken?

gezondheid
woensdag, 08 mei 2024 om 8:27
anp 454035389

Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. De voedingsstof zit in bepaalde soorten voedsel, maar je huid maakt het ook aan onder invloed van zonlicht. Het is dus belangrijk om dagelijks de zon op je huid te voelen.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D is 10 microgram per persoon. Dit kun je voor een deel halen uit vette vis, vlees en eieren. Maar de belangrijkste bron is zonlicht. Je lichaam heeft vitamine D nodig om het immuunsysteem en je spieren goed te laten werken. Ook zorgt het voor stevige en gezonde botten en een sterk gebit.

R in de maand?

Het is belangrijk om elke dag in ieder geval een kwartier buiten te zijn tussen 11.00 en 15.00 uur, zegt het Voedingscentrum. En let er dan op dat het hoofd en de handen onbedekt zijn, zodat de huid en het zonlicht hun werk kunnen doen. Hoe hoger de zonkracht, des te sneller de benodigde hoeveelheid vitamine D wordt aangemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat je ongeveer vanaf zonkracht 3 vitamine D aanmaakt. In ons land is meestal sprake van zonkracht 3 of hoger in de maanden maart tot en met september. Dat is dan ook de periode dat je de meeste vitamine D opdoet.

Half uur per dag is genoeg

Ga je in de zomer midden op de dag bij zonkracht 6-8 naar buiten dan kan 10-15 minuten zon al voldoende zijn. Met even fietsen naar de supermarkt doe je dus al genoeg vitamine D op, zonder te verbranden. Rond de langste dag van het jaar moet je wel oppassen, want dan kan een lichte huid al na 5-15 minuten verbranden.

Voorraad aanleggen

De zonkracht is in de winter meestal niet sterk genoeg om vitamine D op te nemen, dus het is zaak om in de lente, zomer en herfst een voorraad vitamine D op te slaan. Ga toch naar buiten voor een ommetje in de winter als het even kan. Een wandeling is gezond voor lichaam en geest.

Bijslikken

Voor bepaalde groepen kan het verstandig zijn extra vitamine D in te nemen. Dit geldt voornamelijk voor vrouwen boven de 50 en mannen van 70 jaar en ouder. Ook voor mensen die vanwege erfelijkheid minder vitamine D aanmaken, kunnen supplementen uitkomst bieden.